Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/atalade-separatister-blir-av-med-sina-mandat/

Världen

Åtalade separatister blir av med sina mandat

Katalanska separatisterna Jordi Sanchez, Jordi Turull och Josep Rull. Foto: Sergio Perez/AFP

Fyra upprorsåtalade katalanska separatister som valdes in i det spanska parlamentet i valet den 9 april miste på fredagen sina mandat. Det beslutade kongressens styrelse efter flera dagar av förbittrade politiska strider.

De fyra katalanerna befinner sig sedan två år tillbaka i preventivt fängelse i väntan på domslut i den stora rättegång som pågår inför Högsta domstolen. De har körts med fångtransport till och från de parlamentssessioner de hittills bevistat. En av dem är ledaren för ERC-partiet, Oriol Junqueras, en av de drivande krafterna bakom försöket att bryta Katalonien ur Spanien hösten 2017.

ERC fick i aprilvalet hela femton representanter i Spaniens nya parlament. Dessa, jämte övriga katalanska separatister, väntas lägga ned sina röster då den kommande vänsterregeringen så småningom ska söka kongressens förtroende, vilket gynnar socialistledaren och regeringsbildaren Pedro Sánchez.

Parlamentets nya talman, den katalanska socialisten Meritxell Batet, har de senaste dagarna varit måltavla för högljudda och ilskna protester från de tre spanska nationalistpartierna, som krävt att de fyra åtalade katalanska politikerna diskvalificerades omedelbart. Nationalisterna skrek och bullrade i protest då de åtalade katalanerna svors in och anklagar nu socialistregeringen för att behandla separatisterna med silkesvantar. Batet försökte få HD att sparka ut de fyra ur församlingen, men HD slog fast att det är parlamentets egna organ som måste hantera den heta potatisen.

Detta och allt annat i spansk politik sker mot bakgrund av den pågående kampanjen inför regions-, kommun- och EU-valet på söndag. Socialisterna, som segrade klart i parlamentsvalet i april, väntar med att bilda regering tills söndagens val är över och de olika partierna mätt sina krafter på nytt. 

Vänsterradikala Podemos, det enda av de stora partierna som röstade mot suspenderingen av de fyra katalanerna, kräver regeringsmedverkan för att stödja en socialistregering, medan Pedro Sánchez föredrar att Podemos ger honom ryggstöd i parlamentet utan några egna portföljer.

I förra kommunvalen gjorde partier som står Podemos nära sensation när de tog makten i Madrid, Barcelona och flera andra storstäder. Om vänstern upprepar bedriften kommer deras hand att stärkas inför regeringsbildningen. På den högra halvan av det politiska spektrum pågår en laddad duell mellan det traditionella högerpartiet Partido Popular och dess bägge utmanare, högerextrema Vox och högerliberal Ciudadanos, som bägge slet åt sig hundratusentals av Partido Populars väljare den 9 april.