Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/atalspunkter-mot-trump-skickas-pa-onsdag/

Världen

Åtalspunkter mot Trump skickas på onsdag – rättegång nästa vecka

Foto: Eric Baradat/AFP

Åtalspunkterna för rättegången mot USA:s president Donald Trump lär skickas imorgon onsdag, säger Nancy Pelosi i ett stängt möte, rapporterar amerikanska medier. 

Om så sker kommer riksrätten, den tredje någonsin mot en amerikansk president, inledas tisdag nästa vecka, säger senatens ledare Mitch McConnell.

Nästan en månad har gått sedan representanthuset lade fram åtalspunkterna mot den amerikanska presidenten Donald Trump. Det handlar om maktmissbruk samt försök att hindra kongressens utredning.

Representanthusets talman Nancy Pelosi har dröjt med att skicka åtalspunkterna till senaten, enligt henne själv för att hon vill ha en klarare bild av hur rättegången kommer att se ut.

Oro har funnits bland Demokraterna att rättegången, som ska hållas i senaten där Republikanernas Mitch McConnell bestämmer, inte kommer att genomföras på ett rättvist sätt. Det har bakgrund bland annat i Mitch McConnells uttalande om att han faktiskt inte är opartisk i riksrättsprocessen mot den amerikanska presidenten. 

Nu ser det ut som att representanthuset på onsdagen ska rösta för att skicka över åtalspunkterna till senaten. Det säger Nancy Pelosi i ett stängt möte på tisdagen, rapporterar amerikanska medier som hänvisar till källor som var med på mötet. Då väntas också det team som håller i åtalet mot presidenten presenteras. 

Foto: Mandel Ngan/AFP

I ceremonin ingår då även en promenad från representanthuset till senaten, för att formellt lämna över åtalspunkterna. 

Förutsatt att representanthuset röstar enligt partilinjerna och åtalspunkterna lämnas över till senaten kommer rättegången mot Donald Trump troligtvist inledas på tisdag nästa vecka, säger Mitch McConnell i en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Åtalspunkten maktmissbruk gäller president Trumps av Demokraterna påstådda försök att pressa Ukrainas regering att inleda en officiell utredning av Joe Bidens son, Hunter. 

Den andra åtalspunkten – försök att hindra kongressens utredning – handlar om att Trump ska ha ignorerat stämningsansökningar gällande vittnen och dokument i riksrättsutredningen.