Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Återtagande av Mosul har inletts

Irakiska styrkor har nu börjat samlas på en militärbas inte långt från Mosul. Bilden ovan är tagen under en övning sydost om Bagdad tidigare i år.
Irakiska styrkor har nu börjat samlas på en militärbas inte långt från Mosul. Bilden ovan är tagen under en övning sydost om Bagdad tidigare i år. Foto: Karim Kadim/AP

Återtagandet av staden Mosul från terrorgruppen Islamiska staten har börjat. På måndagen samlades tusentals irakiska soldater på en bas i norra delen av landet.

Mosul är IS viktigaste fäste i Irak sedan terrorgruppen intog staden i juni 2014. Men slaget om Mosul kommer att bli svårt och sannolikt utdraget med tanke på att omkring 700.000 civila befinner sig i staden och att IS haft ett och ett halvt år på sig att bygga upp sitt förvar.

På måndagen bekräftade en brigadgeneral för nyhetsbyrån AFP att förberedelserna för att återta staden nu har inletts.

– Enheter från den irakiska armén har börjat samlas på en militärbas nära Makhmurdistriktet för att inleda en militär operation mot Mosul, sa brigadgeneralen till nyhetsbyrån.

Makhmur ligger 70 kilometer från Mosul och där byggs nu upp en större militärbas. Basen besöktes i lördags av Iraks försvarsminister Khaled al-Obeidi.

Omkring 4.500 soldater kommer att sättas in mot IS och de allra flesta av dem är etniska kurder från irakiska Kurdistan. Militärbasen kommer att överlämnas till de kurdiska peshmergastyrkorna så snart Mosul har tagits tillbaka från IS, säger Shakhwan Abdullah, kurdisk jurist med insyn i avtalet mellan Bagdad och kurderna till nyhetsbyrån.

I förra veckan kunde nyhetsbyrån Reuters avslöja att den irakiska armén tillsammans med den USA-ledda koalitionen planerade att återta Mosul i Irak och Raqqa i Syrien. USA har också lovat att sätta in Apachehelikoptrar samt att träna tusentals soldater som ska ingå i anfallet.

På söndagen kom uppgifter från irakiska myndigheter om att IS mördat omkring 300 irakier inne i Mosul under de senaste dagarna. Bland de mördade var civila aktivister, irakiska soldater och soldater ur säkerhetsstyrkorna, skriver tevestationen Alsumaria på sin webbplats.

Enligt ARA News torterades de 300 innan de dödades. Samtliga ska sedan ha begravts i en massgrav.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.