Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Att demonstrera är en plikt när demokratin står på spel”

Protesterna mot den polska regeringens nya kontroversiella lagar växer. I dag, lördag, hålls demonstrationer i sjutton städer.

– Vi har uppmärksammat det som sker och regeringen vet att den har ögonen på sig. Jag tror att det blir en lång kamp, säger Mateusz Kijowski, ledare för Kod, Kommittén till försvar för demokratin.

Allt går fort just nu i Polen, även för den 47-årige Mateusz Kijowski.

För bara någon månad sedan var han en okänd man i mängden, nu är han känd över hela landet som den som står i spetsen för Kod, Kommittén till försvar för demokratin.

I dag ordnar Kod demonstrationer i Warszawa och ytterligare sexton städer mot den nya kontroversiella medielag som den nya parlamentsmajoriteten från Lag och rättvisa (PiS) klubbade igenom dagen före nyår och som den likaledes nyvalde presidenten Andrzej Duda undertecknade i torsdags.

– Nu får vi regeringsmedier, fast egentligen är det medierna som ska granska regeringen, säger Mateusz Kijowski när vi träffas i en hotellobby i Warszawa.

Han har ingen aning om hur många som kommer till lördagens demonstration i Warszawa. På den första stora Kod-demonstrationen den 12 december deltog 50 000 människor.

Mateusz Kijowski var helt förstummad när han stod i talarstolen och såg att det var fullt av folk vart han än vände blicken.

– De flesta var äldre, människor som mindes hur det var under kommunismen, säger han.

De såg illavarslande tecken när den nya PiS-regeringen bildades i slutet av november.

Ett sådant var utnämningen av Mateusz Kaminski till minister för säkerhetstjänsterna, samme Kaminski som våren 2015 dömdes till tre års fängelse för att under PiS förra regeringsperiod ha fabricerat bevis för att få bort en konkurrerande politiker.

Den nya premiärministern Beate Szydlo kunde utnämna honom sedan president Duda benådat Kaminski.

Sedan kom turerna kring Konstitutionstribunalen (KT), den polska författningsdomstolen, där presidenten vägrade att svära in de domare som utnämnts av den förra parlamentsmajoriteten samtidigt som PiS lanserade fem regeringsvänliga domare.

På Studio Opinion, en öppen debattsida på nätet, skrev veteranen Krysztof Lozinski att man borde bilda en Kommitté till försvar för demokratin precis som man på 70-talet bildade Kommittén till försvar för arbetarna (Kor) i kampen mot kommunistdiktaturen.

Mateusz Kijowski skrev ett inlägg som fick ett stort gensvar, lavinen var i gång, inte minst på Facebook, och den 26 november höll Kod sitt första möte.

Kijowski betraktar sig som en politisk novis, som tidigare nöjt sig med att skriva inlägg på Studio Opinion.

– Det är svårt att säga var jag befinner mig på den politiska skalan. Det är någon slags mix. Född katolik, liberal, utbildad inom it, säger han.

Mateusz Kijowski har sitt långa gråa hår i en knut, glasögonskalmarna är knallröda, när vi går ut i vinterkylan virar han en orange halsduk runt halsen. Han inleder nästan varje svar med ett kort skratt, man skulle kunna ta honom för en komiker.

Han skrattar förstås också till när han berättar att några illvilliga personer kapade hans Facebook-konto och i hans namn skrev att PiS-ordföranden Jaroslaw Kaczynski borde skjutas.

Det ledde till diskussion i parlamentet och hela Polen fick höra att det finns något som heter Kod, säger han.

Hur förklarar du det gensvar som Kod har fått?

– Efter kommunismens fall 1989 har vi inte tagit hand om det sociala. Vi har koncentrerat oss på ekonomin, inte på att hålla samman som människor, vi var bara väljare till partierna. Folk satt hemma och tyckte att något gått snett, med Kod kunde de komma tillsammans och uppleva gemenskap.

Har demonstrationerna haft någon betydelse?

– Regeringen har inte ändrat sig, men vi har uppmärksammat det som sker och regeringen vet att den har ögonen på sig. Jag har ingen aning om vad som kommer att hända, jag tror att det blir en lång kamp, säger Mateusz Kijowski.

Den nya medielagen som dagens demonstrationer i Polen handlar om ger regeringen ett mycket direktare grepp över public service-stationerna och nyhetsbyrån PAP.

I samband med att presidenten godkände den nya lagen i torsdags sade hans taleskvinna att syftet var att göra de statligt ägda medierna opartiska, objektiva och trovärdiga.

– Det är knappast utmärkande för dem i dag, sade hon.

Den 49-årige Tomasz Lis är Polens mest kände journalist. Under de 25 år som gått sedan kommunismens fall har Lis varit en ledande journalistprofil i landet.

I dag är han chefredaktör för veckomagasinet Newsweek Polska, ägt av de utländska koncernerna Ringier och Springer, och leder sedan länge en talkshow på public service-kanalen TVP i sitt eget namn.

Den senaste sändningen före nyår avslutade han med ett öppet brev i protest mot den nya medialagen.

Tomasz Lis är ett rött skynke för den nya regeringen.

– Ja, det beror på att man omdefinierar begreppet objektivitet. Men man kan tycka att parti x lagt ett bra förslag i en fråga och parti y i en annan och ändå vara objektiv. Just nu diskuterar journalister om man kan delta i lördagens demonstration eller inte. Mitt svar är definitivt ja, det är inte bara en rättighet, det är en plikt när demokratins vara står på spel, säger han.

Den nya medielagen är bara ett första steg, den gäller endast i ett halvår. Under våren ska nyhetsbyrån Pap och den statliga tv:n och radion rekonstrueras.

På Newsweeks redaktion står tv:n på och den nyutnämnde tv-chefen Jacek Kurski intervjuas. Han är numera en lojal PiS-anhängare.

– Jag har känt honom i 25 år. Han är en ”fucking bastard”, men jag gillar honom. Jag har skrivit till honom och frågat om jag får behålla min sändning, säger Tomasz Lis när han går förbi apparaten.

Han säger att läget påminner om tiden för undantagstillståndet 1982 då kommunisterna regerade och krävde en lojalitetsförklaring från journalisterna.

På frågan om det inte är att gå lite för långt pekar Tomasz Lis på PiS-ordföranden Jaroslaw Kaczynski.

– President Duda är en docka, premiärminister Szydlo likaså. Kaczynski leder landet utan att ha något konstitutionellt ansvar. Inte i någon annan demokrati i Europa är det lika illa, säger han. För Polen är det den mest dramatiska tiden i dess moderna historia.

Omvärlden har också reagerat. På onsdag i nästa vecka står läget i Polen på EU-kommissionens dagordning och veckan därpå ska EU-parlamentet diskutera situationen i det stora och viktiga landet.

Från regeringens horisont anser man sig vara i sin fulla rätt att agera mot det man kallar likriktningen av medierna.

Utrikesminister Witold Waszczykowski sade nyligen i ett ofta citerat intervjuuttalande att medierna vill göra alla polacker till cyklande vegetarianer som förespråkar förnybar energi och är emot all form av religion.

– Att säga jag är en cyklande vegetarian har blivit till ett skämt de senaste dagarna, säger Jaroslaw Wlodarczyk och skrattar.

Han är ordförande i den polska pressklubben, en sammanslutning för alla som delar det han kallar journalistiska värderingar om yttrandefrihet och mångfald.

Det kan tyckas självklart att pressklubben skulle ställa sig bakom lördagens demonstration, så är det dock inte.

Jaroslaw Wlodarczyk säger att det PiS nu gör är samma sak som det förra liberalkonservativa partiet PO gjorde under sin regeringstid; att lägga medierna under sig anses vara valvinnarens belöning.

Jaroslaw Wlodarczyk säger att den enda skillnaden är att PiS inte ens bemödat sig om att sköta det snyggt. Han säger att beteendet är ett arv från kommunisttiden, en institution som exempelvis brittiska BBC skulle aldrig fungera i Polen.

– BBC bärs upp inte bara av skrivna utan även av oskrivna lagar om vad man gör och inte gör, säger han.

Jaroslaw Wlodarczyk säger att pressklubben kommer att spela spelet och fungera som remissorgan om regeringen frågar. Public service-medierna måste rekonstrueras bland annat eftersom finansieringen inte fungerar, bara en minoritet betalar licensavgifterna.

Jaroslaw Wlodarczyk säger dock att han hör rykten om att alla journalister kommer att avskedas och att endast de lojala får tillbaka sina jobb.

– Om man börjar göra sig av med kritiska reportrar då blir det farligt, då måste vi protestera, säger Jaroslaw Wlodraczyk.

Detta har hänt. Nya lagar ger regeringen mer makt

Nationalkonservativa PiS vinner valet

25 oktober. Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (Pis) det polska parlamentsvalet och bildade därefter regering med egen majoritet. Partiledaren Jaroslaw Kaczynski är bror till förre presidenten Lech Kaczynski, som omkom i en flygolycka i Ryssland 2010.

Grundlagen undermineras

22 december. Det polska parlamentet klubbade igenom en ny lag som gör det svårare för den konstitutionella domstolen att underkänna lagar som anses strida mot grundlagen. Kritiker befarar att det kan lägga mer makt i händerna på regeringspartiet.

Regeringen tar kontroll över medier

30 december. Parlamentet röstade igenom en ny medielag, vilken undertecknades av president Andrzej Duda härom dagen. Lagen ger regeringen kontroll över de statliga medierna. Det innebär att cheferna för de statsägda tv- och radiokanalerna samt telegrambyrån Pap tillsätts av finansministern – som även har behörighet att avskeda dem.

Stark oro över privatägda mediers frihet

Medielagen har fått hård kritik från flera håll. Organisationen Reportrar utan gränser hävdar att det bara är en tidsfråga innan regeringen ändrar spelreglerna även för de privatägda medierna. Regeringen ogillar att en så stor del av de privata mediebolagen ägs av utländska mediekoncerner, men har svårt att ingripa på grund av EU-rätten.

Protesterna växer

2–3 januari. Tusentals personer demonstrerade förra helgen i Warszawa och andra polska städer mot den nya konservativa regeringen som man anser undergräver demokratin. Bland kritikerna finns den legendariske Solidaritetsledaren och förre presidenten Lech Walesa som uppmanar till en ”öppen och demokratisk” reformprocess.

”Vi hackar inte på Polen.”

7 januari. EU har uttryckt stark oro över den nya lagstiftningen, men ligger för tillfället lågt med kritik. På torsdagen sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att ”vi ska inte överdramatisera” och ”vi hackar inte på Polen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.