Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Att leva i Ryssland i dag är som att bo på en vulkan”

Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

Sankt Petersburg. I dag är det exakt ett år sedan den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades. I ett tiotal ryska städer marscherar folk till Nemtsovs minne. DN är på plats i Sankt Petersburg.

– Sådana som Boris Nemtsov kan man räkna på ena handens fingrar. Han var en av få som vågade säga rent ut vad Putinregimen håller på med, men han var dessutom en statsman och politiker. Han klarade av att vinna val utan att ha en hel statsapparat bakom sig.

Natalja Titkovas (56) röst är hes av tobak. Hon har åtta röda nejlikor med sig – jämna tal blommor är tradition på ryska begravningar och andra sorgliga tillfällen. 

Flera hundra stadsbor har samlats i S:t Petersburg för att minnas Nemtsov på årsdagen av mordet. De vandrar stilla över Troitskijbron och lägger ner sina blommor på Marsfältet. Polisen begär att några av dem som håller upp skyltar med slagord ska visa sin identitet. För övrigt bevakar de marschen på avstånd. 

Foto: I ett tiotal ryska städer pågår i dag minnesmarscher för den mördade ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Den största går av stapeln i Moskva, där oberoende observatörer enligt de senaste uppgifterna räknar med att antalet deltagare är flera tiotusental.

– Det som stör mig allra mest med mordet på Nemtsov är att det utfördes av en obildat idiot som tog sig friheten att vara Putin till lags på det här sättet, säger Natalja Titkova. Hon syftar på Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, som enligt en mängd oberoende bedömare sannolikt är inblandad i detta och flera andra politiska mord.

Foto: Få av dem som DN talar med på demonstrationen verkar tillhöra en liberal elit. Titkova är pensionerad målare, Sergej Bystrov (56) är tv-installatör. Han viftar ursäktande med sina nejlikor som är inslagna i brunt papper.

– Jag hade bara råd med en enkel bukett, min lön är inget att skryta med. Nemtsov var en av mina största favoriter, jag höll med honom i allt. Han sade sanningen om hur korrupt Putinregimen är och hur de fuskar bort våra val. Att leva i Ryssland i dag är som att bo på en vulkan. Putin har råkat i konflikt med hela världen, vad ska det föreställa?  Det ena landet efter det andra säger upp kontakten. Behöver vi en sådan president?

Majoriteten av deltagarna är i Titkovas och Bystrovs ålder. Antalet studenter är få. En av dem, Jelizaveta Vasileva (18), studerar juridik och minns inget av Nemtsov som politiker.

– Men när han mördades började jag intressera mig för hans person. Allt jag läste om honom gjorde ett djupt intryck på mig. Han verkar ha varit en djupt positiv person, någon som aldrig gav upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.