Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/atta-demonstranter-ihjalskjutna-i-irak/

Världen

Över 30 demonstranter dödade i Irak

00:47. Minst 28 demonstranter har skjutits till döds i Irak under torsdagen.

Över 30 personer har skjutits ihjäl av irakiska säkerhetsstyrkor i en av de blodigaste dagarna hittills under den senaste tidens oroligheter.

Myndigheternas nedslag sker efter att demonstranter stormat ett iranskt konsulat och stuckit det i brand.

TT Text

Torsdagen blev en av de blodigaste dagarna hittills under de senaste två månadernas protester i Irak. Säkerhetsstyrkor har slagit ned mot demonstranter i flera större städer: i huvudstaden Bagdad, söderut i staden Najaf och i al-Nasiriyya i sydost.

Reuters räknar till minst 45 döda och AFP till över 30. De allra flesta har dödats av skarp eld från säkerhetsstyrkorna.

I al-Nasiriyya, en brännpunkt under protesterna, hade demonstranter blockerat en bro när de blev beskjutna. Protesterna fortsatte vid stadens polisstation, som stacks i brand.

Efter masskjutningen, där minst ett 20-tal människor dödades, utlyste provinsmyndigheterna tre dagars sorg. En folkmassa marscherade genom staden i ett begravningståg, trots ett föreliggande utegångsförbud.

”Vi stannar tills regimen faller och våra krav bemöts”, skanderade folkmassan, enligt AFP.

– Det man såg i al-Nasiriyya denna morgon påminde mer om en krigszon än om stadsgator och broar, säger Lynn Maalouf vid Amnesty International till AFP.

– Detta blodbad måste få ett slut nu.

I Najaf, där demonstranter under natten till torsdag brände ned det iranska konsulatet, rapporteras ett tiotal personer ha blivit dödade. Även i huvudstaden Bagdad har flera personer dödats vid protester vid en demonstration vid en bro över floden Tigris.

Det totala antalet döda i samband med de två senaste månadernas protester i Irak har därmed stigit till över 380.

Protesterna mot det rådande styret i Irak har pågått sedan början av oktober, och varit särskilt intensiva i södra Irak och i huvudstaden Bagdad. Demonstranterna kräver att hela den styrande eliten, som de anser är korrupt och ineffektiv, byts ut. Missnöjet riktas också mot ett växande iranskt inflytande i landet.

Ämnen i artikeln

Irak
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt