Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Åtta spetsnoshörningar döda i Kenya

Åtta av de fjorton spetsnoshörningar som skulle förflyttas till nationalparken Tsavo East i Kenya dog efter att ha blivit saltförgiftade.
Åtta av de fjorton spetsnoshörningar som skulle förflyttas till nationalparken Tsavo East i Kenya dog efter att ha blivit saltförgiftade. Foto: TONY KARUMBA

Åtta spetsnoshörningar dog när de skulle flyttas till ett nytt naturreservat i Kenya. 

Arten är utrotningshotad och i dag finns det knappt 5.000 spetsnoshörningar kvar i världen. 

Enligt kenyanska myndigheter dog djuren efter att ha druckit vatten med för hög salthalt. 

Noshörningarna, som var fjorton till antalet, hade precis flyttats från nationalparken i Nairobi till sitt nya hem Tsavo East, som är den största nationalparken i Kenya. 

Där var vattnet dock saltare än djuren var vana vid och åtta av dem drabbades av saltförgiftning. 

Enligt The Guardian har Kenyas myndighet för turism och vildmark stoppat förflyttningen av spetsnoshörningar och uppgett att man nu ”noggrant övervakar” de som finns kvar. 

Noshörningarnas förflyttning är ett steg i de kenyanska myndigheternas och WWF Kenyas arbete med att öka populationen. När spetsnoshörningarna blir för många i ett område behöver de flyttas för att kunna föröka sig. 

Att transportera dem är ”en extrem utmaning” skrev WWF i ett uttalande till den kenyanska tidningen Daily Nation, enligt BBC.  

Spetsnoshörningen är utrotningshotad och i dag finns det uppskattningsvis omkring 5.000 av dem i världen. De finns alla i Afrika och i Kenya räknar man med att de är runt 750 stycken. 

Förra året dödades nio spetsnoshörningar i landet, enligt siffror från Kenyas myndigheter, och i mars i år dog den sista av världens nordliga vita noshörningshanar.   

Arten har drabbats hårt av tjuvjakt, speciellt under 1970-talet då efterfrågan på noshörningshorn var stor. På den tiden uppskattades antalet spetsnoshörningar i Kenya vara runt 100.000. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.