Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Attack mot presidentpalats i Kabul

En talibanattack nära presidentpalatset och CIA:s högkvarter i Kabul kan sätta stopp för fredssamtal, ämnade att få slut på tolv års krig i Afghanistan.

Talibanerna, som sagt sig vara redo för fredssamtal med USA och Afghanistans regering, tog på sig tisdagsmorgonens attack som är en av de allvarligaste i Kabul sedan ett mordförsök på president Hamid Karzai 2008.

Angriparna, fyra—fem man, använde falska id-papper för att försöka ta sig in på det hårdbevakade området i centrala Kabul. En av angriparnas två bilar kom in, men vakterna fattade misstankar och stoppade den andra. En eldstrid som varade i 90 minuter utbröt och fordonen sprängdes.

Journalister som väntade vid palatset inför en pressträff med presidenten fick kasta sig i skydd. Även barn på väg till skolan hamnade i skottlinjen. Karzai själv befann sig i säkerhet, sade en av hans tjänstemän.

I området finns, förutom presidentpalatset och CIA:s högkvarter, också försvarsministeriet och i det gamla Ariana-hotellet även ett annex till USA:s ambassad.

Minst två afghanska vakter och samtliga angripare dödades i striden, enligt regeringstjänstemän.

En pressträff på USA:s ambassad ställdes in, med ett amerikanskt sändebud som anlänt till Kabul samma dag för att hjälpa Afghanistan att få i gång samtal med talibanerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.