Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/attackerna-i-paris-detta-har-hant/

VÄRLDEN

Attackerna i Paris – detta har hänt

1 min 39 sek. Paris drabbades på fredagskvällen av flera samordnade attacker. Minst 150 människor uppges ha dödats – däribland en svensk.
Bild 1 av 1 Poliser utanför konserthallen Bataclan i Paris 11:e arrondissement.
Foto: Kamil Zihnioglu / AP

Minst 129 människor har mist livet i sex samordnade terrorattacker i Paris. En svensk är ett av dödsoffren. Terrorgruppen Islamiska staten har bekräftat att man står bakom dåden. DN sammanfattar vad som har hänt hittills:

TT-DN Text

Vid 22-tiden på fredagen kommer rapporter från nyhetsbyrån AFP om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar nära Rue Bichat i Paris 10:e arrondissement. En reporter vid tidningen Libération, som råkar befinna sig i området, rapporterar att flera personer dödas.

Franska medier rapporterar i samma veva om minst en explosion nära fotbollsarenan Stade de France, där Frankrike möter Tyskland i en vänskapslandskamp i herrfotboll. Frankrikes president François Hollande lämnar hedersläktaren och förs i säkerhet. Åskådarna hör den första explosionen, som kommer i 20:e matchminuten, utan att då ha en aning om vad som händer. Publiken hålls kvar på stadion.

Slag i slag kommer uppgifter om skottlossning, explosioner och gisslantagande inne i Paris. President François Hollande ska komma att kalla dåden för en krigshandling och de fördöms av ledare från hela världen.

En andra skottlossning äger rum i konserthallen Le Bataclan, runt fem kvarter från Rue Bichat, där amerikanska hårdrocksbandet Eagles of Death Metal framträder. Gisslan tas av en grupp på sex till åtta personer, och det som beskrivs som en mardröm följer: Personer med automatvapen skjuter inne i lokalen, många människor dödas, ett 100-tal hålls som gisslan. Vittnen talar om en massaker.

Polisen utgår ifrån att det finns ett samband mellan dåden, som tycks vara koordinerade och bär tecken av att vara utförda av extremislamistiska terrorister. Frankrikes delaktighet i Syrien ska ha nämts av gärningsmännen och utrop som ”Allahu akbar” ska hörts från dem.

 Strax före midnatt kommer uppgifter om ytterligare ett skottdrama, vid gallerian Les Halles i centrala Paris, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som citerar radiokanalen Europe 1 Radio.

Vid 01-tiden, natten till lördag, rapporterar Reuters att polisen har slutfört en stormning av Bataclan. Kort senare uppger Parispolisen för AFP att omkring 100 personer dödats i gärningspersonernas attack mot konserthallen på Boulevard Voltaire och den efterföljande gisslantagningen.

Vid 02.30-tiden kommer rapporter om att en svensk har dödats i attackerna. ”Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade. Vår ambassad står i kontakt med franska myndigheter”, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour till TT. Uppgifterna var vid 06 på lördagsmorgonen ännu inte bekräftade.

Vid 03.30-tiden meddelas att fem av gärningspersonerna har dödats. Medbrottslingar kan fortfarande befinna sig på fri fot, säger åklagare François Molins. Tre terrorister dödades under stormningen av konserthallen Bataclan, medan två dödades i självmordsdåd vid fotbollsarenan Stade de France.

Vid 04-tiden rapporterar CNN att cirka 150 människor kan ha dödats i explosionerna och skjutningarna, varav fem skedde inom cirka en kvadratkilometer i den franska huvudstaden. Ett par hundra ska vara skadade, varav flera allvarligt, ett av flera skäl till att antalet kan ändras.

Så här ser de preliminära uppgifterna ut vid 9-tiden på lördagen: 14 personer dödades först på baren Le Carillon vid klockan 21.20; 18 personer dödades därefter på caféet Le Petit Cambodge; 5 personer dödades på restaurangen La Casa Nostra; 5 personer dödades på fotbollsarenan Stade de France; 18 personer dödades på restaurangen La Belle Équipe; omkring 90 personer dödades på konsertlokalen Le Bataclan som ligger bara ett par kvarter från satirtidningen Charlie Hebdos redaktion.

Belgisk polis griper tre personer på lördagseftermiddagen i Bryssel, som fransk polis kopplar till Parisdåden. Polisen menar att det kan röra sig om ”ett andra lag” som fanns på plats i Paris, men som sedan flydde till Belgien.

Wall Street Journal rapporterar tidigt på kvällen att en av självmordsbombarna vid Stade de France hade biljett till matchen mellan Frankrike och Tyskland. Han stoppas dock i säkerhetskontrollen, varpå han spränger sig i luften, enligt vad en vakt och polisen uppger. Minuter senare detonerar två självmordsbomber intill arenan. Tre självmordsbombare och en civilperson dödas.

Vid 19-tiden på lördagen, nästan ett dygn efter det att attackerna inleddes, är uppgifterna om antalet dödade och skadade fortfarande osäkra, delvis på grund av att allvarligt skadade kan ha avlidit. Åklagare François Molins redogör under en presskonferens för de senaste uppgifterna: 129 personer dödade, 352 skadade, varav 89 allvarligt.

Fadern och en bror till en av gärningsmännen i Paris har hämtats in av polisen, rapporterar nyhetsbyrån AFP sent på lördagskvällen.

Söndag 15 november. Polisen misstänker att en eller flera gärningsmän som deltagit i fredagens attentat undkommit. En svart Seat León som gärningsmännen använde vid attackerna påträffas i Montreuil, öster om Paris. I bilen hittar polisen hundratals patroner.

På söndagen meddelar belgiska åklagare att polisen efter räder i Bryssel gripit sju personer misstänkta för inblandning i dådet. Bland de gripna finns Mohammed Abdesalam. Hans bror Ibrahim Abdesalam ska vara en av de döda självmordsbombarna. En tredje bror heter Salah Abdesalam, misstänkt att vara den åttonde av fredagens gärningsmän i Paris. När han inte påträffats utgår en efterlysning för honom. Alla bröderna ska vara franska medborgare, bosatta i Belgien.

Flera medier rapporterar att Salah Abdesalam stoppades vid gränsen mellan Frankrike och Belgien under natten efter attackerna. Enligt tidningen Le Mondes källor fanns tre män i bilen. Eftersom gränskontrollanterna inte såg något misstänkt släpptes de igenom.

Frankrikes president François Hollande förklarar att han vill se det rådande undantagstillståndet förlängt till tre månader. På torsdag och fredag ska nationalförsamlingen och senaten rösta om saken.

Vid 22-tiden på söndag kväll meddelar det franska försvarsdepartementet att man skickat stridsplan för att genomföra en massiv bombning av IS fäste i den syriska staden Raqqa. 20 bomber ska ha fällts, och enligt departementet förstördes en sambandscentral, ammunitionsdepåer och övningsområden.

På måndagen meddelar Frankrikes premiärminister Manuel Valls att regeringen kände till att attacker planerades, och varnar för att fler attentat planeras i Frankrike och på andra håll i Europa. Polisen har under natten genomfört flera räder i jakt på gärningsmän, bland annat i Toulouse, Grenoble, Parisförorten Bobigny och Jeumont nära gränsen till Belgien. Flera personer har gripits och mängder med vapen ska ha beslagtagits, uppger lokala poliskällor för nyhetsbyrån AFP.

Under tisdagen begär Frankrike militär hjälp från övriga EU-länder i enlighet med Lissabonfördragets artikel 42.7.

Fem personer greps i den tyska byn Alsdorf i närheten av den belgiska gränsen på tisdagen. Ett bombhot riktas mot fotbollsarenan i Hannover ledde till att vänskapmatchen mellan Tyskland och Nederländerna ställdes in. Men inget sprängmedel hittades.

På onsdagen genomför fransk polis en massiv gryningsräd i Saint-Denis, norr om Paris. Man slår till mot en lägenhet i centrum. Över 5.000 kulor avlossas, flera poliser skadas, dock bara lindrigt. Under operationen spränger sig en kvinna i luften, och ytterligare en man dör. Ännu på torsdagen var det oklart om ännu ett offer finns i byggnaden. Åtta personer greps i operationen.

Under torsdagen röstade nationalförsamlingen i Frankrike för att undantagstillståndet ska fortsätta gälla i tre månader.