Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/attackhelikoptrar-skickas-till-estland-ska-avskracka-ryssland/

Världen

Attackhelikoptrar skickas till Estland – ska avskräcka Ryssland

En ​AH-64 ​Apache tillhörande USA:s armé under en NATO-övning i Spanien. Foto: Abraham Caro Marin

Storbritannien förstärker sin och Natos närvaro i Estland med fem attackhelikoptrar av modellen Apache, för att avskräcka det ”väldigt trovärdiga hotet” från Ryssland.

Helikoptrarna kommer bland annat användas vid övningar i Baltikum, där även Sverige ska delta.

Rätta artikel

Natos ”förstärkta närvaroinsats” etablerades 2016 för att avskräcka eventuella aggressioner från Ryssland, efter landets annektering av Krimhalvön. Insatsen, som är defensivt inriktad men även har stridskapabla styrkor, är stationerad i Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Mest närvaro bland Natoländerna bidrar Storbritannien med, som efter beslutet om förstärkning nu kommer ha runt tusen britter i tjänst i Baltikum.

– Det är ett väldigt trovärdigt hot vi ser från Ryssland och en del av anledningen till att vi skickar fem attackhelikoptrar är att se till att vi konstant anpassar oss till en föränderlig situation, säger Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson till Press Association.

Den Boeingtillverkade modellen AH-64 Apache räknas som en av de absolut mest avancerade attackhelikoptrarna i världen, utrustad med bland annat tre olika raket- och missilsystem och med en topphastighet på 330 kilometer i timmen. 

De fem helikoptrar som britterna skickade från Wattisham Airfield i Suffolk under måndagen kommer vara stationerade i Estland i tre månader och bland annat delta i uppkommande multinationella övningar.

– Den här förstärkningen är väldigt avgörande och väldigt, väldigt viktig, och har blivit varmt välkomnad av många länder, säger Gavin Williamson enligt Sky News.

Sverige brukar ofta delta i olika Natoövningar, så även i Baltikum. Senare denna vecka ska exempelvis svenska stridsflygplan flyga över Estland i en Natoövning med Tyskland och Polen, och i sommar ska man som vanligt delta i den multinationella övningen ”Baltops” i södra Östersjön.