Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/attentat-mot-kyrkor-pa-sri-lanka/

Världen

Hundratals döda i bombattentat i Sri Lanka – UD avråder från resor

01:14. Detta vet vi om bombattentat i Sri Lanka

Minst 290 personer har dödats i en rad bombattentat mot flera kyrkor och hotell i Sri Lanka på söndagen. Omkring 500 har skadats.

13 personer har gripits efter attackerna, enligt polisen. Utrikesdepartementet avråder från ”icke-nödvändiga resor” till landet med anledning av dåden.

Rätta artikel

I ett av allt att döma samordnat attentat inträffade sex explosioner runt klockan 08.45 lokal tid på söndagen (05.15 svensk tid) i såväl huvudstaden Colombo som på andra platser i Sri Lanka. Vid 10.30-tiden svensk tid kom uppgifter om en sjunde explosion, och en knapp timme senare rapporterades om en åttonde.

Minst 290 människor har dödats i attackerna, uppger lankesisk polis enligt AFP. Samtidigt har åtminstone 450 skadats. Omkring 30 utländska medborgare uppges finnas bland dödsoffren, bland dem nederländare, britter, amerikaner och turkar. En kinesisk medborgare ska också ha dödats och tre skadats. Enligt Danmarks utrikesdepartement har även tre danskar dött i samband med dåden, rapporterar Reuters.

Foto: DN

Lankesisk polis uppger att totalt 13 personer gripits med anledning av attackerna, enligt Reuters. Samtliga gripna är lankeser. Ingen grupp har ännu tagit på sig dåden, som är de värsta sedan inbördeskriget i landet tog slut för tio år sedan. Enligt regeringen tycks de flesta av explosionerna vara utförda av självmordsbombare tillhörande en grupp, skriver Guardian.

AFP uppger att Sri Lankas polischef Pujuth Jayasundara gick ut för tio dagar sedan och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet. Jayasundara fick informationen från en utländsk säkerhetstjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ ska ha varit inblandad i planerna.

Några timmar efter det koordinerade attentatet beslutade regeringen att införa nattligt utegångsförbud i landet med början klockan 18 på söndagen. Det var oklart hur länge det skulle vara i kraft. Samtidigt meddelades att tillträdet till sociala medier och meddelandetjänster stängs. Enligt president Maithripala Sirisenas stab är det för att hindra spridande av felaktig information om händelserna.

Presidenten, som befinner sig på resa i utlandet, uppmanar i ett officiellt uttalande folk att behålla lugnet och stödja myndigheterna i utredningen av händelserna.

Premiärminister Ranil Wickremesinghe skriver på Twitter att han ”kraftfullt fördömer de fega attackerna mot vårt folk i dag”. Han uppmanar alla lankeser att ”förbli enade och starka”.

Det är tre femstjärniga hotell och tre kyrkor som utsatts.

Hotellen ligger i stadsdelen Fort i Colombo. På ett av dessa, Cinnamon Grand, krävdes minst ett dödsoffer, berättar en hotellanställd för AFP. Explosionen ska där ha förstört en restaurang. De två andra hotellen är Kingsbury och Shangri-La.

En hotellchef på Cinnamon Grand beskriver för AFP hur en självmordsbombare sprängde sig själv inne på hotellets restaurang.

– Han hade kommit längst fram i kön när bomben löstes ut, säger han.

En kyrka som drabbats är St Anthony-kyrkan i Colombo. N.A. Sumanapala jobbade i en butik i närheten av St Anthony-kyrkan när explosionen skedde, skriver AFP.

– Jag sprang in för att hjälpa till. Prästen kom ut och han var täckt med blod, säger han till nyhetsbyrån.

– Det var en flod av blod, fortsätter han.

En annan sprängning riktades mot St Sebastian-kyrkan, som ligger i utkanten av Negombo några mil norr om huvudstaden. Paul Perreira hade i sociala medier lagt upp flera bilder på förödelsen i St Sebastian-kyrkan. Bilderna hade han fått från vänner som var där.

– Det är påskdagen i dag, och därför var det ovanligt mycket folk i kyrkorna i dag, sade Perreira till DN på telefon från Negombo vid 08-tiden svensk tid.

Bilderna inifrån St Sebastian-kyrkan efter sprängdådet visar stor förödelse, ett sönderrivet tak och blod på bänkarna. Enligt polisen dödades där 67 människor.

En explosion inträffade även i Zion-kyrkan i Batticaloa på den östra sidan av ön. En källa på sjukhuset i staden säger till AFP att 300 skadade personer tagits in för vård där. Enligt TT hade man precis avslutat morgonens söndagsskola för barn när det smällde.

– Enligt den senaste informationen jag har fått är det 14 barn och 14 vuxna som har dödats i attacken, säger Jacob Ratnam, ledare för den drabbade pingstkyrkan, till TT.

 

Bild 1 av 7
Foto: Ishara S. Kodikara/AFP
Bild 2 av 7
Foto: Ishara S. Kodikara/AFP
Bild 3 av 7
Foto: Eranga Jayawardena/AP
Bild 4 av 7
Foto: Eranga Jayawardena/AFP
Bild 5 av 7
Foto: Ishara S. Kodikara/AFP
Bild 6 av 7
Foto: Ishara S. Kodikara/AFP
Bild 7 av 7
Foto: Ishara S. Kodikara/AFP

 

Den sjunde explosion som det kom rapporter om vid 10.30-tiden svensk tid ska ha inträffat på ett hotell i stadsdelen Dehiwala i södra delen av Colombo. Två personer ska ha dött i den explosionen, uppger AFP.

Samma nyhetskälla uppger att även den åttonde explosionen ägde rum i huvudstaden, i samband med en husrannsakan. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning och tre poliser dödades i explosionen, skriver nyhetsbyrån.

Utrikesdepartementet gick på söndagskvällen ut med en avrådan från ”icke-nödvändiga” resor till hela Sri Lanka, med anledning av säkerhetsläget. Avrådan gäller tills vidare.

– Det är turist- och besöksresor som vi avråder från, säger Erika Dahlberg på UD:s pressjour.

Är det mindre riskabelt att bege sig dit på en affärsresa?

– Vi gör bedömningen att turistresor och affärsresor är två olika typer av resor, och därför behövs det olika avrådansnivåer.

Vid 23-tiden svensk tid hade UD:s presstjänst inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar.

På söndagseftermiddagen meddelade resebolagen Ving, TUI och Apollo att samtliga av deras resenärer i Sri Lanka har klarat sig från dåden och mår bra, rapporterar TT.

Vid 16-tiden hade Ving fortfarande en bokning som de inte fått tag i. Dessa resenärer ska dock befinna sig långt från Colombo och Negombo, enligt TT.

https://twitter.com/narendramodi/status/1119863044216172544

Ungefär sex procent av den lankesiska befolkningen bekänner sig till kristendomen. Landet är buddistiskt dominerat. Den näst största religionen är hinduism.

Den kristna minoriteten ses ibland som en enande kraft, eftersom den innefattar personer från landets båda stora etniska grupper tamiler och singaleser.

Bland de utländska ledare som fördömer attacken och solidariserar sig med det drabbade lankesiska folket märks premiärministrarna för de regionala stormakterna.

Indiens Narendra Modi och Pakistans Imran Khan använder mycket likartade formuleringar i sina respektive Twitterinlägg om saken.

https://twitter.com/ImranKhanPTI/status/1119872631308718081

Michael Winiarski: Den här gången slog terrorn till utan förvarning

Läs mer: Värsta våldsutbrottet i Sri Lanka på tio år

Läs mer: Utegångsförbud införs i Sri Lanka efter sprängningarna