Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 01:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/attentatet-mot-charlie-hebdo-det-har-ar-vad-vi-vet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Attentatet mot Charlie Hebdo: Det här är vad vi vet

Franska antiterroriststyrkor jagade fortfarande på lördagen den 26-åriga kvinna vars pojkvän höll gisslan i en kosherbutik i Paris. Hon misstänks vara inblandad i mordet på en polis och möjligen i gisslantagningen. Samtidigt sörjs de 17 personer som fallit offer för de senaste tre dagarnas terrordåd.

Onsdag den 7 januari. Omkring klockan 11.20 svänger en svart Citroën C3 med mörktonade rutor in på Nicolas-Appert i östra delen av centrala Paris. Charlie Hebdo har sin redaktion här. Eftersom satirtidningen tidigare utsatts för attentat och hot om våld finns ingen skylt som skvallrar om att den håller till i en av fastigheterna.

Ur bilen kliver två svartklädda män med rånarluvor på huvudet. De är beväpnade med automatkarbiner av typen Kalasjnikov och bär skottsäkra västar. Männen styr stegen mot Nicolas-Appert 6, men inser att de gått fel – de fortsätter sedan till uppgång nummer 10 på samma gata. Det är här som redaktionen ligger.

Väl inne skjuter sedan servicearbetaren Frédéric Boisseau, 42.

Tecknaren Corinne Rey, 32, anländer till platsen tillsammans med sin dotter. Männen tvingar henne att knappa in koden till redaktionens lokaler på andra våningen. Där pågår tidningsredaktionens veckomöte.

Männen frågar efter tidiningens redaktör, Stéphane ”Charb” Charbonnier, 47. De öppnar sedan eld och skjuter honom och hans livvakt, polisen Franck Brinsolaro, 49. De skjuter också ihjäl sju andra av tidningens medarbetare och en gäst som närvarade på mötet.

Männen skriker ”Vi har hämnats profeten” och ”Allahu akbar”.

Polis som larmats till platsen anländer samtidigt som de två gärningsmännen lämnar byggnaden.

En polisbil blockerar attentatsmännens flyktväg på Allée Verte. Gärningsmännen öppnar eld. Poliserna klarar sig undan.

Gärningsmännen fortsätter sin flykt. Men mindre än 200 meter från attentatsplatsen, nära korsningen Boulevard Richard-Lenoir och Mouflegatan, hamnar de öga mot öga med polismannen Ahmed Merabet, 42. Han drar sitt vapen. Ett videoklipp visar hur Merabet skottskadas och faller ihop på trottoaren. De två gärningsmännen rör sig snabbt mot honom. Merabet håller upp ena armen som för att skydda sig själv. En av de maskerade männen frågar ”Vill du döda oss?”. Han svarar ”Non, ç’est bon, chef” (”Nej, det är okej, chefen”). En av gärningsmännen dödar honom med ett skott i huvudet på nära håll.

Bilden uppges visa gärningsmännen alldeles efter att de skjutit polisen Ahmed Merabet. Foto: Jordi Mir/AP/TT.

Gärningsmännen kolliderar med en annan bil och överger flyktbilen på Rue de Meaux. De tvingar till sig en grå Renault Clio. Trots ett massivt polispådrag lyckas de försvinna spårlöst.

I flyktbilen hittar polisen en identitetshandling som tillhör en Saïd Kouachi, 34. Han och hans bror Chérif Kouachi, 32, blir genast huvudmisstänkta i utredningen.

Polisen uppger att man letar efter tre personer som tros vara inblandade i attentatet. En av dem, en 18-årig man, överlämnar sig till polisen samma kväll, men hävdar att han har alibi. Mannen frihetsberövas.

Torsdagen den 8 januari. Tidigt på morgonen publicerar polisen en efterlysning med namn och bild på de misstänkta bröderna.

Klockan 8.45 skjuter en man, beväpnad med flera skjutvapen, ihjäl polisen Clarissa Jean-Philippe, 25, i korsningen Avenue Pierre Brossolette och Avenue de la Paix i Montrouge, en stadsdel i södra Paris. En gatustädare skjuts i ansiktet. Han vårdas fortfarande för allvarliga skador. Det är oklart om händelsen har en direkt koppling till attentatet mot Charlie Hebdo.

Runt 10.30-tiden dyker de misstänkta bröderna upp på en bensinstation nära Villers-Cotterêts, cirka 80 kilometer nordost om Paris. De tvingar under vapenhot till sig mat och bensin. Bröderna försvinner i riktning mot Paris. Antiterroriststyrkor fokuserar jakten till orter nära bensinstationen – Villers-Cotterêts, Crépy-en-Valois, Longpont, Corcy och Fleury.

Fredagen den 9 januari. Antiterroriststyrkorna lokaliserar de misstänkta bröderna. De har förskansat sig på tryckeriet Création Tendance Découverte i Dammartin-en-Goële, cirka 40 kilometer nordost om Paris. Området omringas av antiterroriststyrkorna GIGN och RAID. Tryckeriets chef blir brödernas gisslan under en timme innan han tillåts lämna byggnaden. En 26-årig man som jobbar som grafisk formgivare på företaget gömmer sig på övervåningen. Han förser polisen med information via sms. Företaget har ingen koppling till Charlie Hebdo, utan producerar skyltar och dekaler.

Omkring klockan 13.30 tar Amedy Coulibaly flera personer gisslan i kosherbutiken Hyper Cacher på 23 Avenue de la Port de Vincennes i östra Paris. Han hotar att döda gisslan om polisen stormar tryckeriet i Dammartin-en-Goële där de huvudmisstänkta bröderna tagit sin tillflykt.

Polisen går strax därpå i en efterlysning ut med namn och bild på Amedy Coulibaly, 32, och Hayat Boumeddiene, 26. De misstänks för mordet på polisen i Montrouge. Man slår fast att det finns en koppling mellan onsdagens attentat mot Charlie Hebdo och torsdagens mord på en polis.

Klockan 17 stormar antiterroriststyrkor tryckeriet i Dammartin-en-Goële. Det utbryter skottlossning.

Några minuter senare hörs flera explosioner från den kosherbutik i Paris där flera personer hålls gisslan.

Gisslantagaren Amedy Coulibaly dödas när antiterrorstyrkor stormar butiken och fritar en gisslan på 15 personer. De fyra personer ur gisslan som hittas döda tros ha skjutits i inledningsskedet av gisslantagningen, inte under stormningen. I butiken hittar polisen 15 sprängämnesstavar och en detonator som Coulibaly placerat ut. I ett kylrum har en pappa och hans treårige son gömt sig tillsammans med ytterligare tre personer som befann sig i butiken när gisslandramat inleddes.

Omkring klockan 17.20 står det klart att de båda bröderna dödats vid stormningen i Dammartin-en-Goële.

När polisen säkrat kosherbutiken i Paris står det klart att efterlysta Hayat Boumeddiene inte finns bland de döda eller skadade.

 

Lördagen den 10 januari. Den 18-årige man som varit frihetsberövad misstänkt för delaktighet i attentatet släpps.

Antiterroriststyrkor jagar fortfarande Hayat Boumeddiene. Man varnar för att hon kan vara beväpnad och farlig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.