Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/australien-bavar-infor-ny-varmevag/

Världen

Australien bävar inför ny värmevåg

Bild 1 av 2 Tusentals brandmän bekämpar bränderna i Australien.
Foto: Saeed Khan/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Saeed Khan/AFP

På torsdag och fredag väntas de hundratals skogsbränderna i Australien få ny fart av höga temperaturer och kraftiga vindar. Söder om Sydney riskerar två stora bränder att slås ihop till en jättebrand. Efter helgen ser väderprognosen mer normal ut med regn på flera platser.

Efter ett par dagar med temperaturer runt 30 grader bävar Australien inför en ny värmevåg på torsdag och fredag med temperaturer på över 40 grader och kraftiga vindar. I gränslandet mellan delstaterna Victoria och New South Wales riskerar två stora bränder att slås ihop till vad som av tidningen Herald Sun beskrivs som en ”megabrand”. På onsdagsmorgonen lokal tid var bränderna tio kilometer från varandra. En ”megabrand” skulle täcka en halv miljon hektar, en yta ungefär motsvarande Halland.

Från lördag ser väderläget mer gynnsamt ut, även om det krävs mycket regn för att råda bot på torkan. 2019 var det torraste året i Australien sedan 1902. Sommaren är dock långt ifrån över. Den varmaste tiden infaller normalt sett i februari i den sydöstra delen av landet som drabbats värst av bränderna.

– Det återgår åtminstone till lite mer normala temperaturer, bara det är en stor förbättring, säger meteorologen David Jones till Sydney Morning Herald. 

Fortfarande rasar hundratals bränder, framför allt i Victoria och New South Wales. Minst 25 människor och hundratals miljoner djur har dödats sedan september förra året. Minst 8.000 koalor uppskattas ha dött i bränderna.

Enligt en sammanställning i Sydney Morning Herald har 180 personer varnats, bötesfällt, gripits eller åtalats för att orsakat bränder. I några fall handlar det om mordbrand. Andra har brutit mot eldningsförbud eller varit oaktsamma och kastat pyrande cigarettfimpar på marken.