Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Australien kan förbjuda skolor att stoppa homosexuella elever

Australiens premiärminister Scott Morrison.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Foto: Rod McGuirk/AP

Debatten inför nästa veckas fyllnadsval i Australien, efter tidigare premiärminister Malcolm Turnbulls avgång, präglas av individuella rättigheter. På lördagen meddelade efterträdaren Scott Morrison att ingen privatskola ska kunna stänga av elever på grund av deras sexuella läggning.

”Jag kommer att vidta åtgärder för att så snart som praktiskt möjligt säkerställa tillägg som gör klart att inga elever på icke-statliga skolor ska kunna relegeras på grundval av deras sexuella läggning”, säger Morrison i ett uttalande på lördagen.

Bakom den pågående debatten ligger en pågående utvärderingsrapport om fjolårets beslut att legalisera samkönade äktenskap. En del har läckt ut och dess diskussion om religionsfrihet har somliga tolkat som att det är fritt för religiösa friskolor att särbehandla homosexuella elever negativt, eller att åtminstone kunna avvisa dem.

Morrisons mitten-högerkoalition delar inte slutsatserna i rapporten som beställdes av företrädaren Turnbull och inte heller av huvudförfattaren, tidigare justitieminister Philip Ruddock. Den nuvarande ministären, säger Morrison, ser ingen anledning till varför homosexuella ska kunna diskrimineras och jämför med förbudet att göra det mot exempelvis kvinnor eller etniska grupper. 

Fyllnadsvalet nästa lördag gäller en plats i det lilla distriktet Wentworth i Sydneys östra utkant. Platsen blev vakant i efterspelet till Turnbulls avgång i slutet av augusti på grund av svagt förtroende för honom inom partiet. Wentworth har historiskt varit ett solklart fäste för Morrisons Liberal Party, men nu talar opinionsundersökningar för att dess kandidat Dave Sharma är allvarligt utmanad av oberoende Kerryn Phelps.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.