Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Australien röstade ja till äktenskap för alla

00:53. Ja till samkönade äktenskap. Det blev resultatet av den folkomröstning som hållits i Australien i frågan.

Australien röstade ja till att göra det möjligt för alla att gifta sig med vem man vill oavsett kön. Ja-sidan vann stort, 61,6 procent röstade ja. Nu kommer det nya lagförslaget att läggas fram i parlamentet innan årets slut.

Vid midnatt svensk tid natten mot onsdag blev resultatet av folkomröstningen klart.

12.700.000 australier röstade vilket betyder att 79,5 procent deltog i denna frivilliga och icke bindande folkomröstning. Men, den australiska regeringen har sagt sig följa resultatet av omröstningen och lägga fram lagförslaget.

Samtliga partier har sagt att deras parlamentsledamöter får rösta efter sin egen övertygelse.

7,8 miljoner röstade ja och drygt 4,8 miljoner röstade nej. Vilket betyder att 61,6 procent röstade ja och 38,4 procent nej. Ja-sidan vann stort i de stora städerna.

Bara minuter efter det att resultatet var klart upprepade Australiens premiärminister Malcolm Turnbull löftet om att parlamentet kommer att rösta om den nya lagen före juluppehållet.

Tusentals hade samlats utanför stadsbiblioteket i Melbourne för att gemensamt ta emot resultatet av landets folkomröstning om samkönade äktenskap. Liknande manifestationer ordnas i små och stora städer runt hela kontinenten av olika kampanjgrupper som stöttat Ja-sidan. Folkfesten väntas fortgå hela dagen och långt in på natten med allt från picknick till pubrundor och gratiskalas.

Alex Walker och Rosa Nolan.
Alex Walker och Rosa Nolan. Foto: Tina Zenou

Regnbågsflaggorna vajade och tystnaden var kompakt de sista sekunderna innan resultaten. Den bröts bara skratt när den webbsända tv-sändningen från Canberra gick ned.

När resultaten väl tillkännagavs visste jublet inga gränser och folk grät och kramades.

– Det är så viktigt för oss att känna att vi har folkets stöd, att vår kärlek får finnas, sa Alex Walker som var där med flickvännen Rosa Nolan.

Över tre fjärdedelar av alla röstberättigade australiensare har röstat i den frivilliga poströstningen som pågått sedan i början av september. Men resultaten är inte bindande, utan endast en vägvisare om vad folket tycker.

Vid ett ja har regeringen lovat att rösta om en ny äktenskapslagstiftning i parlamentet innan julledigheten. Där är det sedan upp till var och en av ledamöterna att rösta efter sitt samvete. Drygt 60 procent av ledamöterna har öppet sagt att de är för samkönade äktenskap. Men det politiska bråket har redan börjat när en av ledamöterna nyligen la fram ett betydligt mer konservativt lagförslag som bland annat innebär att affärsinnehavare ska kunna neka homosexuella kunder.

Poströstningen har varit en mycket kritiserad politisk kompromiss av sittande höger-koalitionsregeringen. Liberala premiärminister Malcolm Turnbull, som stöttat Ja-sidan, lovade i valrörelsen en bindande folkomröstning men den avvisades två gånger av Senaten. Slitningar inom högerkoalitionen tvingade premiärministern att införa poströstningen för att blidka de mer konservativa krafterna i regeringen, däribland förre premiärministern Tony Abbott som är emot homoäktenskap.

Socialdemokratiska Labour och miljöpartiet har hela tiden kämpat emot en folkomröstning och istället verkat för en direkt omröstning i parlamentet.

Poströstningen har kritiserats för att vara dyr, ineffektiv och ge fritt spelrum åt homofobiska krafter. Det hårda debattklimatet har påverkat hbtq-personers psykiska hälsa. Enligt flera rapporter från psykvården har efterfrågan från hbtq-patienter ökat markant under den senaste tremånadersperioden och organisationer som arbetar med psykisk ohälsa har fått omfördela sina resurser för att kunna hantera trycket.

Nej-sidan i kampanjen har lutat sig mot såväl yttrandefriheten som religionsfriheten i sin kamp för rätten att säga nej till samkönade äktenskap. Men de religiösa samfunden har inte varit enade. Både katolska och anglikanska kyrkor har gått ut och visat sitt stöd för homoäktenskap och det katolska Irlands godkännande av samkönade äktenskap 2015 hålls ofta fram som det goda exemplet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.