Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/australisk-politiker-utskalld-i-brittisk-tv-kallas-for-klimatfornekare/

Världen

Australisk politiker utskälld i brittisk tv – kallas för klimatförnekare

Bild 1 av 2 En utbrunnen bil i samhället Conjola lake där 90 brann ner.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 2 En brandman fyller på vattentanken på brandbilen inför nästa pass.
Foto: Lotta Härdelin

Den australiska parlamentarikern Craig Kelly har blåst nytt liv i den politiska debatten om skogsbränderna. Först blev han utskälld i brittisk tv efter att ha hävdat att det inte finns något samband mellan bränderna och klimatförändringen. Sedan tvingades han be om ursäkt för att ha avfärdat den ena programledaren som en okunnig väderflicka.

Tidigare har premiärminister Scott Morrison fått kritik för sitt sätt att hantera den pågående krisen. Även om Scott Morrison inte förnekar sambandet mellan klimatförändringarna och bränderna så anser kritikerna att hans politik på området är otillräcklig och bakåtsträvande .

På tisdagen luftade parlamentarikern Craig Kelly, partivän med premiärministern, värderingar som gav oppositionen ny näring. I en intervju med brittiska ITV sa Kelly att bränderna beror på torka och ingenting annat.

– Att säga att regeringen hade kunnat göra något åt det här genom minskade koldioxidutsläpp är komplett nonsens, sade Kelly.

Programledarna reagerade med en uppläxning.

– Vakna upp. Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen är en verklighet, och Australien visar just nu hela världen hur förödande det är. Att högt uppsatta politiker i Australien fortsätter att låtsas som att det inte finns ett samband är helt skandalöst, sade Piers Morgan.

https://twitter.com/GMB/status/1214237693535637509

Den andra programledaren Laura Tobin sa upprepade gånger att Craig Kelly är en klimatförnekare. Den australiska politikern följde upp tv-framträdandet med att kalla henne för en ”ignorant pommy weathergirl” (ungefär ”en okunnig väderflicka”) på sociala medier.

Meningsutbytet har fått stor internationell uppmärksamhet och senare på dagen bad Kelly om ursäkt för sina slängiga tillmälen om Laura Tobin, som är meteorolog och fysiker. Craig Kelly tycker dock fortfarande att det var ignorant av henne att avbryta hans försök till förklaring, skriver Sydney Morning Herald.

Till radiokanalen ABC säger Craig Kelly att han också är besviken på att Piers Morgan inte ville lyssna på honom.

– Han ville inte höra sanningen, han ville inte lyssna på fakta, säger Craig Kelly.

Oppositionsledaren Anthony Albanese säger till Sydney Morning Herald att han reagerar med bestörtning på Craig Kellys uttalanden.

– Jag är förtvivlad för att Craig Kelly har dessa åsikter och förespråkar så de framstår som den australiska regeringens ståndpunkt. Jag är också förtvivlad för att han är en av dem som står i vägen för förändringar.

Tv-intervjun var inte sanktionerad av regeringen, tvärt om så har premiärministern vid flera tillfällen stoppat framträdanden av Craig Kelly.