Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/australisk-senator-skyller-terrordadet-pa-muslimsk-invandring/

Världen

Australisk senator skyller terrordådet på muslimsk invandring

00:57. Många personer har dödats efter skottlossningar vid två moskéer i Nya Zeeland – detta har hänt.

Den australiska senatorn Fraser Anning kritiseras hårt av andra politiker efter att han i flera inlägg på Twitter skyller terrorattacken i Nya Zeeland på landets invandringspolitik.

Rätta artikel

Bara timmar efter attackerna, som utfördes i två moskéer i den nya zeeländska staden Christchurch och där minst 49 människor miste livet, skrev den den oberoende senatorn för den australiska delstaten Queensland på Twitter:

”Är det någon som fortfarande ifrågasätter kopplingen mellan muslimsk invandring och våld?”

https://twitter.com/fraser_anning/status/1106432499704451072

Senatorns stab släppte senare ett pressmeddelande, som sedan drogs tillbaka. I det skrev Fraser Manning att ”den riktiga orsaken till blodspillan på Nya Zeelands gator är immigrationsprogrammet som tillät muslimska fanatiker att migrera till Nya Zeeland från första början, skriver brittiska The Guardian.

Kritiken mot senatorn och hans uttalanden lät inte vänta på sig och Australiens premiärminister Scott Morisson anklagade honom för att sprida rasism.

”Senator Fraser Annings kommentarer där han skyller dessa mordiska attacker som utförts av våldsamma och högerextrema terrorister i Nya Zeeland, på invandring, är vidriga. Sådana åsikter har ingen plats i Australien, ännu mindre i det australiska parlamentet”, skrev han på Twitter.” 

https://twitter.com/ScottMorrisonMP/status/1106468588183916544

Även Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid tog till Twitter för att fördöma senatorns uttalanden.

”Fraser Mannings uttalanden i dag förtjänar förakt. Han är en skam för senaten och vad som är ännu värre är att han genom att sprida hat och att vända australiensare emot varandra, gör exakt det som terroristerna vill”, skrev han.