Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Australisk skolflicka dömer ut landets nationalsång

Australiens nationalhymn har en text som skaver, enligt protesterande nioåring.
Australiens nationalhymn har en text som skaver, enligt protesterande nioåring. Foto: Themba Hadebe / AP

En nioårig australisk flicka som ogillar sitt lands nationalsång ”Advance Australia fair” har retat upp somliga av sina landsmän. Harper Nielsen anser att Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna helt förbises i sångens text.

– När det i texten heter att ”vi är unga” innebär det att vi helt ignorerar Australiens ursprungsbefolkning, det folk som fanns här långt före oss, säger flickan till tv-kanalen ABC, med syftning på att det endast är de vita invandrarna, företrädesvis européer, som är ”unga”. De första av dessa, britter och irländare, kom till det vidsträckta landet i slutet av 1700-talet, medan aboriginerna funnits där sedan minst 50.000 år tillbaka.

Harper Nielsen straffades förra veckan disciplinärt med kvarsittning i sin skola i storstaden Brisbane, efter att ha vägrat delta när hennes klasskamrater framförde sången, rapporterar brittiska mediebolaget BBC

Pauline Hanson, kontroversiell högerpopulist och ledamot av australiska parlamentets senat, har kallat Nielsen för en bortskämd unge, medan skolflickans föräldrar förklarat att de är stolta över sin dotter för att hon visat ”ett otroligt mod”.

Andra som irriteras överskolflickans markering anklagar henne för bristande respekt inför nationalsången, som de ser som en viktig nationell symbol.

Sam Watson, ålderman för Brisbanes aboriginer, tar Harper Nielsen i försvar och berömmer hennes föräldrar för att ha uppfostrat sin dotter till ”en mycket begåvad och aktiv flicka”.

– Hon kommer att växa upp och åstadkomma stora saker i livet, säger Watson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.