Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Australisk specialstyrka anklagas för krigsbrott

Australiens utrikesminister, Julie Bishop, säger att regeringen tar anklagelserna på största allvar.
Australiens utrikesminister, Julie Bishop, säger att regeringen tar anklagelserna på största allvar. Foto: Mary Altaffer/AP

En nykomling i en australisk specialstyrka i Afghanistan tvingades döda en äldre obeväpnad fånge. Samma år sköts en man med en benprotes ihjäl. Protesen togs som souvenir till Special Air Services (SAS) högkvarter i Perth där den användes för att dricka öl ur, skriver Sydney Morning Herald. 

De två händelserna ska ha inträffat 2009 och är en av flera händelser där ett SASR-team (Special Air Services Regiment) stationerat i Afghanistan är inblandat, enligt en granskning som Fairfax Media har gjort med hjälp av källor inom specialstyrkan.

Den äldre afghanske mannen som blev avrättad av ”nykomlingen”, var enligt några SASR-medlemmar en misstänkt talibanmedlem, men var inte ett hot mot de australiska soldaterna vid tidpunkten. Den nye soldaten ska ha skjutit mannen efter att ha hetsats av två mer erfarna soldater.

En bild som Fairfax Media har tillgång till visar protesen som togs med till Australien ståendes på en bräda med texten ”Das boot” bakom sig. 

Samma soldat som sköt mannen med protes är inblandad i att ha dödat en man med handbojor. Soldaten ska ha sparkat mannen ner för en klippa vilket gjorde att han skadades svårt. Soldaten ska sedan ha skjutit mannen till döds för att ”få slut på hans lidande.”

2016 beordrades en utredning som backades upp av Australiens arméchef, Angus Campbell. Utredningen har lett till en rapport som visar på påstådda krigsbrott och ”problem som är djupt rotade” inom den australiska specialstyrkan i Afghanistan, och som kan ge Australiens regering enorma utmaningar framöver.

Utredningen genomfördes av försvarsdepartementets konsult doktor Samantha Crompvoets. Hennes rapport innehåller bland annat ett vittnesmål från en källa inom specialstyrkan.

– Jag vet att det under de senaste 15 åren har skett fasansfulla saker. Skamliga saker hände i Kabul, säger källan i sitt vittnesmål enligt Sydney Morning Herald.

Anklagelserna om krigsbrott av australiska soldater mellan 2001 och 2016 hanteras av Paul Brereton, domare i New South Wales i en separat utredning. Den utredningen ska i sin tur rekommendera hur man ska gå vidare med de påstådda anklagelserna.

Australiens utrikesminister, Julie Bishop, säger att regeringen tar anklagelserna på största allvar, men att det vore olämpligt att kommentera eftersom det är under utredning. 

Läs mer: Läckor avslöjar övergrepp och krigsbrott i Afghanistan 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.