Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Autistisk tonåring tippas få nobelpris

När han som liten parvel diagnostiserades med autistiskt syndrom fick han höra att han aldrig skulle kunna lära sig läsa eller knyta sina skor. Nu tippas amerikanen Jacob Barnett, 14, få Nobelpriset.

Jacob Barnett var två år när han diagnostiserades med måttlig till svår autism. Nu studerar han kvantfysik på ett universitet i Indiana, håller föredrag vid den tvärvetenskapliga plattformen Tedxteen och påstås ha en högre intelligenskvot än Albert Einstein, urtypen för den geniale vetenskapsmannen. Jacob Barnetts intellektuella gåvor är av sådan kaliber att han spås få Nobelpriset någon gång i framtiden, enligt BBC.

Efter att Jacob Barnett fått sin diagnos gavs han specialundervisning som var riktad till barn med autism. Den visade sig vara helt fel för honom. I stället för att göra framsteg blev Jacob Barnett allt mer inåtvänd och slutade också att tala. Men på egen hand – när han inte gick i terapi – gjorde han stora framsteg.

– Han gjorde kartor på golvet med hjälp av bomullspinnar. Det var kartor över platser vi besökt. Han hade memorerat varenda gata, säger hans mamma, Kristine Barnett, till den brittiska nyhetskanalen BBC.

En dag tog hans mamma med honom för att titta på stjärnorna på himlen. Några månader senare gick de på en föreläsning på ett planetarium. När föredragshållaren ställde frågor räckte Jacob Barnett upp handen och besvarade dem. Han var 3,5 år och hade greppat komplicerade fysiska teorier om planeters rörelser, skriver New York Daily News.

Kristine Barnett blev övertygad om att hennes son behövde en annan utbildning än den som familjen blivit rekommenderade av vården och skolan. Hon tog själv på sig uppgiften. ”För en förälder är det skrämmande att göra tvärtemot de råd man fått av fackmän”, skriver hon in boken ”The Spark: A Mother's Story of Nurturing Genius”.

Med mamman som ett slags guvernant hemmavid blommade Jacob Barnett ut. Han fick utforska det han ville utforska. Samtidigt månade hans mamma om att han skulle få leka tillsammans med andra barn och göra sådant som barn gör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.