Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Automatisk drönare flög paket till rätt adress

För första gången i USA har en drönare lyckats leverera ett paket till en beställare i ett samhälle utan att någon pilot satt vid spakarna.

Drönare tros bli ett alternativ till vanliga brevbärare när det gäller att leverera en viss typ av varor från dörr till dörr i framtiden. Och den 10 mars lyckades en förprogrammerad drönare flyga från en leverantör till bostad i Hawthorne utanför Reno i Nevada, skriver nyhetsbyrån AP på fredagen.

Visserligen var flygsträckan bara 800 meter men det var ändå premiär för hur en drönare kunde följa en förprogrammerad väg från start till mål. Och faktiskt komma fram.

För säkerhets skull fanns en pilot på plats beredd att ta över om något skulle gå fel. Dessutom hade ett antal spanare placerats ut längs flygvägen och huset som var målet för leveransen var tomt.

Men allt gick bra och paketet som innehöll vatten, mat och en låda med första förband placerades på en öppen plats framför huset.

– Att lyckas utföra den första drönarleveransen inom tätbebyggt område är ett stort framsteg och tar oss närmare den dag då drönare kommer att leverera varor till din ytterdörr mera regelbundet, sa direktören till företaget som låg bakom flygturen, Matt Sweeney till nythetsbyrån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.