Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/avancerad-kirurgi-pa-kakapofagel-for-att-radda-arten/

Världen

Avancerad kirurgi på kakapofågel – för att rädda arten

Kakapofåglarna finns endast på Nya Zeeland och arten klassas som akut hotad. Foto: AFP/New Zealand Department of Conservation

Fågelarten kakapo är akut utrotningshotad och i dag finns endast 144 levande fåglar kvar. I ett försök att säkra artens överlevnad har veterinärer i Nya Zeeland genomfört avancerad hjärnkirurgi på en ung kakapopapegoja.

Rätta artikel

Ingreppet på fågelungen, som genomfördes av veterinärer vid Massey University i Nya Zeeland, beskrivs som världens första av sitt slag.

– Ingen har någonsin tidigare utfört hjärnkirurgi på en kokapounge, säger Brett Gartell, chef för Wildbase Hospital vid Massey University.

Strax efter att fågelungen hade kläckts upptäckte djurvårdare en ovanlig knöl på dess huvud. Fågeln skickades då till ett djursjukhus som konstaterade att endast en tunn vävnad skyddade fågelns hjärna från omvärlden, eftersom dess skallben inte helt hade vuxit samman

– På människor växer den delen ihop efter att vi fötts, men det är väldigt ovanligt för fåglar, säger Brett Gartrell i ett pressmeddelande.

Knölen på huvudet visade sig vara en del av fågels hjärna som pressade sig ut ur hålet i skallbenet. Under operationen försökte veterinärerna trycka tillbaka knölen, men då det inte gick var de tvungna att avlägsna den delen av hjärnan.

– Vi behövde vara väldigt försiktiga, säger Brett Gartell.

https://twitter.com/MasseyUni/status/1126342523813863424

Liknande ingrepp är vanliga när det gäller kirurgi på människor och därför tog teamet vid Wildbase Hospital hjälp från läkare inför den lilla fågelns operation.

– Kirurger kan göra fantastiska ingrepp på människor och vi kunde låna några av de metoder som läkare använder sig av, säger Brett Gartell.

I dag finns det endast 144 levande kakapopapegojor i världen, enligt det nya zeeländska naturvårdsverket. Samtidigt väntas 2019 bli ett rekordår då myndigheten beräknar att mellan 30 och 50 nya fåglar kommer födas under året.

– Det finns väldigt få kakapopapegojor i dag och varje fågelunge är värdefull för den här artens framtid.

Läs mer:

Första globala rapporten om biologisk mångfald: En miljon arter nära att utrotas