Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/avbruten-semester-for-italiens-senat/

Världen

Avbruten semester för Italiens senat

Den italienska senatens gruppledare misslyckades på måndagen med att enas om ett datum för misstroendeomröstningen mot premiärminister Giuseppe Conte. Nu tvingas senaten avbryta sin sommarledighet i förtid för att ta ställning till frågan.

TT Text

Främlingsfientliga Lega, som i fredags tog initiativ till misstroendeomröstningen mot sin egen koalitionsregering, vill att den ska äga rum skyndsamt. Något som skulle möjliggöra ett snabbt nyval där Lega förväntas fira stora framgångar.

Men när senatens gruppledare på måndagen sammanträdde lyckades Lega inte få gehör för sitt krav. I stället blir det senaten som helhet som får ta ställning till frågan. Dess sommaruppehåll avbryts nu i förtid och senatorerna kommer i morgon tisdag att återkallas till Rom.

Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S), som fram tills nu regerat med Lega, vill att ett eventuellt nyval ska ske först i höst efter att budgeten för år 2020 antagits av parlamentet.

I teorin kan dessutom M5S tillsammans med socialliberala Demokratiska partiet (PD) helt stjälpa Salvinis planer. Partierna skulle tillsammans få majoritet, med en ynka stol, i senaten och kan bilda regering utan nyval. Tidigare har emellertid representanter för bägge partier uttryckt skepsis inför tanken på en koalition.

Vid ett nyval måste emellertid även Lega skapa nya allianser. Salvini säger på måndagskvällen att han ”inom några timmar” ska möta Italiens tidigare premiärminister Sergio Berlusconi, som leder Heja Italien, samt Giorgia Meloni som leder postfascistiska Italiens bröder, för att föreslå "en valteknisk pakt".

Uppgifterna om att diskussioner förts mellan M5S och PD har inte landat i god jord hos Salvini. Legaledaren anklagar sina motståndare för politisk kohandel i syfte att hålla honom borta från makten.

”Under bordet-uppgörelser, palatsintriger, teknokrat- eller interimsregeringar kommer inte att stoppa italienare som vill ha en stark regering”, skrev Salvini på Facebook under söndagen.

Ämnen i den här artikeln:

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt