Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/avverkningen-i-amazonas-okade-med-88-procent-i-juni/

Världen

Avverkningen i Amazonas ökade med 88 procent i juni

Regnskog i Amazonas i Brasilien. Foto: Lotta Härdelin

Skyddet av regnskogen i Amazonas har minskat under Brasiliens president Jair Bolsonaro. Under juni ökade nedhuggningen av träd i Amazonas med mer än 88 procent jämfört med samma månad förra året.

Jair Bolsonaro gick till val som uttalad klimatskeptiker och har kritiserats hårt av olika miljögrupper för att ha skurit ned på anslag till olika myndigheter som bevakar att landets miljölagar efterlevs. 

Under juni försvann 920 kvadratkilometer regnskog, uppger Brasiliens rymdstyrelse och det var andra månaden i rad som nedhuggningen var större än samma månad 2018. I maj var ökningen 34 procent då 739 kvadratkilometer avverkades.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har 4.565 kvadratkilometer huggits ned under de senaste elva månaderna vilket innebär en ökning med 15 procent. Det nedhuggna området är stort som den amerikanska delstaten Rhode Island.

Den brasilianska regeringen säger att man har satt in 17 grupper av poliser för att förhindra olaglig skogsskövling:

– Vi har tagit till alla medel för att bekämpa olaglig nedhuggning, säger landets miljöminister Ricardo Salles till Reuters .

Senare på onsdagen förklarade landets jordbruksminister Tereza Cristina Dias att hon tog kritiken på allvar:

– Om det är ett problem, då agerar Brasilien, om det inte är ett problem, då kommer vi att förklara siffrorna för alla så att det blir tydligt, sa Dias.

På onsdagen publicerade Världsnaturfonden en rapport som visar att 110 naturskyddsområden i Brasilien hotas av olika typer av infrastrukturprojekt, skogsskövling och olika privata initiativ.

Nedhuggningen av regnskogen i Brasilien har nästan fördubblats de senaste tio åren men var som störst 2004 då 27.000 kvadratkilometer avverkades. 

Läs mer: Amazonas mörka hjärta: Här mördas regnskogens beskyddare