Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Avvisade asylsökanden lurades av norsk polis”

Asylsökande syrier som kommit till Norge via gränsstationen Storskog längst i norr anklagar norska polisen för att ha bluffat om asylintervjuer och sedan kört dem till gränsen och tvingat dem tillbaka till Ryssland.

Det är norska tidningen Aftenposten som i ett långt reportage avslöjar den norska polisens metoder under det som kom att kallas ”Operation Vinter” i december förra året. Då samarbetade den norska polisens utlänningsenhet med den lokala polisen och utvisade sammanlagt 371 asylsökande från flera mottagningsanläggningar veckorna före jul.

Det blev en tydlig signal om att Norge inte ville ha fler flyktingar via den norra gränsen, och strömmen av flyktingar den vägen har nu nästan helt avstannat.

– Allt var hemligt. De lurade oss. Vi förstod inget förrän vi stod på den ryska gränsen och fick papperet i handen. Det hade vi inte väntat oss av världens bästa land, säger Abdul Rahman Al Hessou, syrisk flykting som numera befinner sig i Sankt Petersburg.

Vittnesmålen om hur de syriska asylsökandena beskriver processen är, enligt Aftenposten samstämmiga och oberoende av varandra.

Så här ska det ha gått till enligt Aftenposten:

Polisen uppger för den asylsökande att denne ska köras till en annan stad för asylintervju.

Alla ska ha blivit fråntagna sina mobiler och därför inte kunnat ta kontakt med sina advokater, medier eller anhöriga. De trådlösa näten i flyktinglägret Vestleiren ska ha slagits av.

Några avvisade asylsökande säger att de erbjudits upp till 20.000 norska kronor om de återvänder till Ryssland.

Många av de avvisade syrierna har fått ”Bortviste” stämplat i passet, och framstår därigenom som kriminella när de kommer till Ryssland.

Flera av dem som Aftenposten intervjuat säger att de blev väckta mitt i natten och bortförda. En person berättar att han under resan till gränsen fick ett brev på norska från UDI, den norska motsvarigheten till Migrationsverket, där det stod att han var avvisad, och några minuter senare befann han sig i Ryssland.

Noas, Norsk organisasjon for asylsøkere, bekräftar Aftenpostens uppgifter om att polisen i flera fall beslagtagit mobiler och värdesaker, som de asylsökande fått tillbaka först då transporten kom fram till Kirkenes. Att det trådlösa nätet slogs av ska enligt Noas ha berott på att många av de asylsökande bara kunnat använda sina mobiler när de haft trådlös nätuppkoppling.

– Detta gjorde det svårare för dem att kontakta sina advokater, säger organisationens seniorrådgivare Jon Ole Martinsen.

Noas har anmält polisen för tio fall av olaga frihetsberövande i flyktinglägret Vestleiren.

Den norska polisens utlänningsenhet, PU, tillbakavisar kritiken och säger att det kan röra sig om språkförbistring.

– PU eftersträvar att ge så bra och exakt information som möjligt till dem som återsänds, säger kommunikationschefen Arild Strømmen.

Ha säger också till Aftenposten att de asylsökandes ärenden inte var färdigbehandlade när de blev hämtade på asylmottagningarna, och att det var därför de fick besked om att de skulle på intervju. De fick sedan sina ärenden färdigbehandlade vid Ankomstcenter Finnmark, säger Arild Strömmen.

Att passet stämplas med besked om avvisningen är en rutinåtgärd enligt polisen.

– Det är en standardprocedur att passet stämplas med ”Innehaveren er bortvist fra Norge”. Det betyder inte att man begått en straffbar handling, säger Strömmen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.