Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bada-kvinnorna-villiga-att-vittna-mot-fairfax/

Världen

Båda kvinnorna villiga att vittna mot Fairfax

De båda kvinnor som anklagar Virginias viceguvernör Justin Fairfax för våldtäkt är beredda att vittna under ed. Foto: Logan Cyrus/AFP

Virginias våldtäktsanklagade viceguvernör Justin Fairfax framhärdar i sitt förnekande till brott. Nu säger bägge kvinnorna att de är beredda att vittna under ed om övergreppen.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Det finns inget tvivel om att våldsamt sexuellt övergrepp når kraven för [avsättningsbara] brott. Jag tror på dessa kvinnor. Han måste avgå, säger Fairfax partikamrat Patrick Hope till pressen.

Läs mer: Ännu en kvinna anklagar viceguvernör för våldtäkt

Två kvinnor anklagar Fairfax för våldtäkt 2000 respektive 2004, men demokraten har bestämt förnekat brott och hävdar att det rått samtycke. Hans försök att kalla det för politisk smutskampanj har fungerat dåligt, bland annat för att bägge kvinnorna just är registrerade demokrater.

Avgångskraven är bestämda från alla tänkbara håll och blev inte svagare efter lördagens besked från bägge kvinnorna att de är beredda att vittna under ed att Fairfax utsatt dem för våldtäkt. Den utpekade har kategoriskt nekat i både pressmeddelanden och presskonferenser.

Läs mer: Virginias politiska elit skakas av anklagelser

Demokraterna i Virginia går igenom en tuff tid. Först ertappades guvernör Ralph Northam den 1 november med ett rasistiskt foto från högskoletiden, sedan avslöjades en liknande sak med delstatens justitieminister Mark Herring och bara timmar efter det, på onsdagen, kom första anklagelsen mot Fairfax.

Björn af Kleen: Guvernörens ”blackface” undergräver Demokraternas antirastiska profil