Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/baddat-for-ytterligare-nyval-i-host-i-israel-efter-tre-resultatlosa-val/

Världen

Bäddat för ytterligare nyval i höst i Israel – efter tre resultatlösa val

Tre gånger på ett år har oppositionens Benny Gantz och premiärminister Benjamin Netanyahu slagits om väljarna i Israel. Nu pekar det mot ytterligare ett nyval i höst
Tre gånger på ett år har oppositionens Benny Gantz och premiärminister Benjamin Netanyahu slagits om väljarna i Israel. Nu pekar det mot ytterligare ett nyval i höst Foto: Oded Balilty/AP

JERUSALEM. Israel går av allt att döma till ytterligare ett nyval sedan oppositionens planer på en minoritetsregering grusats. Tillförordnade premiärministern Benjamin Netanyahu har redan gjort klart att han siktar på en fjärde valomgång i höst - efter tre raka resultatlösa val.

Oppositionsledaren Benny Gantz plan att upprätta en minoritetsregering kraschade på onsdagen definitivt. Gantz nationalistiska mittenallians Blåvitt hoppades regera i koalition med vänsterpartierna. De arabiska partiernas gemensamma lista och det högerextrema Israel Vårt Hem skulle då ha givit regeringen ryggstöd i Knesset utan att ingå i koalitionen.

De flesta av den arabiska listans parlamentariker var med på noterna – alla utom listans extremnationalistiska falang Balad, vars antisionism övertrumfar dess avsky mot Netanyahu. Dessutom har två folkvalda från Gantz Blåvitt anmält förhinder. Det rör sig om före detta medlemmar av Netanyahus Likud, som bytte läger av indignation över premiärministerns mutaffärer – men vilkas åsikt om de arabiska partierna är lika omedgörlig som hans. 

Och på onsdagen sprack drömmen om en minoritetsregering, då även vänsterns Orly Levy vägrade sitta i en regering stödd på den arabiska listan. Stötestenen för alla dessa är att en av den arabiska listans kvinnliga folkvalda, Hiba Yazbak, har hyllat en beryktad terrorist som mördat israeliska barn.

Valet den 2 mars verkade först att ha slutat med en seger för den korruptionsåtalade Netanyahu och hans koalition av extremnationalistiska och religiösa partier. Men sluträkningen gav oppositionen en liten övervikt, 62 mandat, mot Netanyahu-lägrets 58. 

Men medan Netanyahus 58 Knessetmedlemmar håller samman i alla väder, så är oppositionen långt ifrån något samlat block, vilket nu blivit uppenbart. Netanyahu, vars korruptionsrättegång börjar nästa tisdag, fick på tisdagen avslag på sin vädjan att rättegången skjuts upp i sex veckor. 

Han väntas nu vädja om att få slippa närvara under rättsförhandlingarna, allt för att slippa det nesliga, och historiska, fotot av en regeringschef på de åtalades bänk. Tidigare har en president, en premiärminister och en finansminister åtalats och dömts för grova brott – men efter att de avgått.

Netanyahu, som har ett mycket utvecklat politiskt väderkorn, förstår att den pågående virusepidemin ger honom ett stort övertag framför rivalerna. De kan angripa honom och kalla honom mutkolv, medan han talar direkt till folket i tv och utfärdar dramatiska kommandon till olika myndigheter. Kriser, i Israels historia, har alltid samlat väljarna kring sittande regering.

Läs mer: Nathan Shachar: Vad som såg ut som en seger börjar likna en mardröm