Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bahrain: "Krypskyttar sköt från taken"

När Bahrains säkerhetsstyrkor slog till mot tusentals obeväpnade demonstranter vid Pärlrondellen i Manama tidigt på onsdagsmorgonen dödades sex personer och många skadades. – Nu har militären tagit över sjukhuset, säger Salman Khalaf som bott hela sitt liv i landet.

Attacken mot demonstranterna genomfördes av Bahrains egna säkerhetsstyrkor tillsammans med saudiska styrkor som kallats in av regeringen. Enligt ögonvittnen på plats sköt militären urskiljningslöst med såväl gummikulor som skarp ammunition. Tevebilder visar också hur en demonstrant som obeväpnad står på en gata med händerna över sitt huvud skjuts ned av säkerhetsstyrkorna.

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som moskéerna i huvudstaden Manama uppmanade människor att ta sig till Pärlrondellen för att hjälpa demonstranterna som samlats där.

– Vi gav oss dit så fort vi kunde, dels som moraliskt stöd men också för att kunna hjälpa till om det skulle behövas, säger Salman Khalaf.

– När vi kom dit var det tusentals demonstrerande där och säkerhetsstyrkorna hade börjat skjuta gummikulor och tårgas mot dem. Och demonstranterna var inte beväpnade. Några få hade påkar och tillhyggen och jag sa till dem att lägga ifrån sig dem eftersom det ändå inte skulle hjälpa, det skulle bara kunna användas emot dem.

Demonstranterna sjöng och ropade slagord om fred och att kungen måste avgå när de anfölls. Många blev skadade och sex dödades, tre demonstranter och tre polismän, enligt Sky News.

– Jag såg en man som skjutits i benet med skarp ammunition av en krypskytt och en annan som skjutits i huvudet med en gummikula, säger Salman Khalaf.

Enligt Salman Khalaf har militären nu tagit över huvudsjukhuset och samtliga läkare har tvingats därifrån efter det att de fått lämna sina identitetshandlingar ifrån sig.

Också Salman Khalaf själv blev attackerad när han senare tagit sig till sitt kontor 250 meter från Pärlrondellen.

– Omkring 30 män ur säkerhetsstyrkorna, beväpnade med maskingevär, rusade in på kontoret där jag och min kollega befann oss efter att de skjutit sönder dörren med ett hagelgevär. Vi trodde att de skulle döda oss men när min kollega började skrika ”vet ni inte vilka vi är!” så kände en av officerarna igen honom. Till slut lämnade de oss och gav sig iväg.

När DN.se når Salman Khalaf är han fortfarande kvar på kontoret med sin kollega. Utegångsförbudet som råder fram till klockan 4 i morgon bitti hindrar dem från att ta sig hem.

– Vi tror att det finns krypskyttar kvar på taken och genom fönstren har vi kunnat se hur säkerhetsstyrkorna slår sönder nästan varje bil de kan hitta, säger han.

Vad händer nu?
– Jag vill uppmana alla fredsälskande nationer att ge sitt stöd till denna protest från människor som bara kräver att få sina rättigheter på ett fredligt sätt. Vi vill ha en rättvis konstitution, rätten att säga vad vi vill och att få vara en del i hur det här landet styrs.

– Vi vill att regeringens beslut att ta in utländska trupper i landet ska fördömas och att läkare och sköterskor ska skyddas så att de kan fortsätta utföra sina uppgifter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.