Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bakgrund: Tidigare upplopp i Europa

Europa har skakats av flera våldsamma sammandrabbningar genom åren.

Storbritannien 1995

Ungdomar revolterar i Bradford i nordvästra England under sommaren. Bilar sätts i brand och brandbomber kastas mot polisen. I december flammar våldet upp i Brixton, sedan en man avlidit i häkte.

Storbritannien 2001

Återigen skakas Bradford av kravaller. 200 poliser skadas, byggnader eldhärjas, affärer plundras och fordon sätts i brand.

Frankrike 2005

I oktober flyr två pojkar med rötter i Mali och Tunisien från en polispatrull i Parisförorten Clichy-sous-Bois. De gömmer sig i en transformatorstation där de bränns ihjäl. Ungdomar i trakten reagerar med våldsamma kravaller. Under ett par veckor bränns 9.000 fordon, polisen grep 2.900 personer och undantagstillstånd infördes. Skadegörelsen kostade flera miljarder kronor.

Frankrike 2007

Kravaller utbryter i Parisförorter sedan två tonåringar på motorcykel dog i krock med en polisbil. Polisstationer attackeras och bilar bränns.

Grekland 2008

Våldsamma upplopp mellan ungdomar och polis i Aten i december sedan en 15-årig pojke skjutits ihjäl av en polisman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.