Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/baklaxa-for-polens-kommissionskandidat/

Världen

Bakläxa för Polens kommissionskandidat

Bild 1 av 3 Polens kandidat Janusz Wojciechowski under utfrågningen i Europaparlamentet.
Foto: ARIS OIKONOMOU
Bild 2 av 3
Foto: Francisco Seco
Bild 3 av 3
Foto: ARIS OIKONOMOU

BRYSSEL. Polens kandidat att bli jordbrukskommissionär, Janusz Wojciechowski, misslyckades vid sin utfrågning att övertyga Europaparlamentet att han klarar jobbet. 

Det mesta tyder ändå på att han får en ny chans om två veckor. 

Utfrågningen i Europaparlamentet av Janusz Wojciechowski i jordbruksutskottet pågick parallellt med att Ylva Johansson frågades ut av ett annat utskott. Om Ylva Johansson hade vissa svårigheter att intala en del av ledamöterna om sin lämplighet är det ingenting mot vilka bekymmer Janusz Wojciechowski hade.

Janusz Wojciechowski valde att genomföra utfrågningen på engelska, vilket kan ha varit en stor nackdel. Han borde ha valt polska istället, anser socialdemokratiska ledamoten Seb Dance.

– Det är ingen skam att tala sitt hemspråk, säger han till nyhetssajten Politico.

Flera politiska grupper är kritiska till Wojciechowskis insats. Bland annat den största gruppen i parlamentet - kristdemokratiska EPP, där M och KD ingår.

https://twitter.com/PetePakarinen/status/1179078924497756162

Socialdemokratiska S&D-gruppen skriver i ett pressmeddelande att Wojciechowski var svag.

”Våra jordbrukare måste planera långsiktigt, oavsett region eller sektor de jobbar inom. Vi har ingen klar vision efter dagens utfrågning, så vi behöver mycket mer innan vi kan tänka oss att godkänna kandidaten”, skriver gruppen.

Danska liberalen Asger Cristensen skriver på Twitter att han kommer att rösta nej till polacken.

https://twitter.com/AsgerChristens2/status/1179065626364710913

Även MP:s Pär Holmgren var besviken.

”Det verkar som att han inte vill öppna upp reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. På avgörande områden ger han inga konkreta besked. Som den ser ut nu finns inte de nödvändiga systemförändringar med som krävs för att vi ska ställa om till ett hållbart jordbruk och livsmedelsproduktion. Jag är besviken även om det var förväntat”, skriver han i ett pressmeddelande.

När nuvarande Junckerkommissionen frågades ut för fem år sedan var det en kandidat som fick motsvarande bakläxa och var tvungen att komma till en ny utfrågning. Inte heller den gången klarade sig kandidaten och hennes hemland Slovenien fick skicka en annan person, som sedan godkändes.

Till Janusz Wojciechowski nackdel är att hans parti Lag och rättvisa inte ingår i någon av de stora politiska grupperna i parlamentet. Därmed kan han inte räkna med ett givet starkt stöd från partivänner. Polska regeringspartiet Lag och rättvisa ingår i ECR tillsammans med bland annat svenska SD.

Wojciechowski är den tredje kandidaten som riskerar att misslyckas. Redan innan utfrågningarna började i måndags tvingades Rumäniens och Ungerns kandidat bort på grund av intressekonflikter och ekonomiska oklarheter.

Läs mer: Johansson hårt pressad i parlamentet – kritiseras för att inte svara på frågorna 

Läs mer: Upp till bevis för Ylva Johansson