Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bakslag för Merkel i delstatsval

Foto: Sebastian Willnow/AP

Den tyska supersöndagen blev ett tungt nederlag för förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater. Partiet tappade mark i alla tre delstater. Motpolen i flyktingpolitiken – Alternativet för Tyskland – är valets segrare.

Söndagens tre delstatsval hade liknats vid ett litet förbundsdagsval, som en omröstning i efterhand om förbundskanslern Angela Merkels flyktingpolitik.

Det parti som profilerat sig som Merkelmotståndare i flyktingpolitiken är AfD (Alternativ för Tyskland). När vallokalerna stängde klockan 18 kom prognoserna som snabbt bekräftade de farhågor som Merkels kristdemokratiska CDU haft.

I den största delstaten, Baden-Württemberg, var resultatet en smärre katastrof och De gröna blir första gången största parti i en delstat. I Rheinland-Pfalz låg CDU länge före i opinionsmätningarna, valutgången blev dock en bitter besvikelse. Även i Sachsen-Anhalt tappade CDU mark. Partiet behåller dock makten förutsatt att man hittar en tredje koalitionspartner.

Med undantag för Rheinland-Pfalz är valet en ännu större motgång för Socialdemokraterna (SPD), partiet som på riksplanet regerar tillsammans med CDU.

Valets segrare är AfD (Alternativ för Tyskland) som i Sachsen-Anhalt blir näst största parti med ett rekordresultat. Även i de andra två delstaterna överträffade partiet opinionsmätningarna.

Foto: REUTERS/Michael DalderValets segrare är AfD (Alternativ för Tyskland). Foto: REUTERS

En svår eftervalsdebatt väntar nu på Angela Merkel, både internt och i medierna.

Till valanalysen hör dock att segrarna i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz, den gröne landsfadern Winfried Kretschmann respektive socialdemokraten Malu Dreyer, bägge entydigt ställt sig bakom Merkels flyktingpolitik under valrörelsen.

Deras utmanare från CDU har dock vacklat och stundtals distanserat sig från Merkel
I och med söndagens val har AfD etablerat sig i åtta av Tysklands 16 delstater.

Länge utgjorde Tyskland ett undantag som till skillnad från grannarna i Europa inte hade något etablerat högerpopulistiskt parti. Efter söndagens val är det inte längre någon tvekan om att AfD etablerat sig. Om ett och ett halvt år är det val till förbundsdagen och då kan förändringen i det politiska landskapet bli slutgiltigt bekräftad.

Analys - Annika Ström Melin: Delstatsvalen i Tyskland påverkar hela EU:s flyktingpolitik

Vid det förra riksvalet hösten 2013 var AfD alldeles nybildat och var med 4,7 procent en hårsmån från att klara femprocentsspärren. Då stod eurokrisen högst på dagordningen. Tongivande i partiet var akademiker, inte minst ekonomer, som kritiserade stödpaketen till Grekland och utgick från att europrojektets dagar var räknade.

Redan då fanns det en underström i partiet som gick i en främlingsfientlig, högerpopulistisk riktning.

I somras splittrades partiet vid partikongressen. Liberalerna blev utmanövrerade. De flesta trodde att AfD:s skulle försvinna ut i marginalen, flyktingkrisen har dock gett partiet ny näring i kritiken mot regeringen och ”de däruppe”.

AfD har än så länge ett magert program där det heter att krigsflyktingar ska få asyl i Tyskland och behandlas värdigt. Det hindrade inte att man på valmöten kunde få höra meningar som: ”Vi behöver en övre gräns för flyktingmottagandet och den ska ligga på noll”.

Foto: Jens Meyer/APFoto: Jens Meyer/AP

CDU:s generalsekreterare Peter Tauber sade på söndagskvällen att mot ett protestparti som AfD hjälper inte ett höjt pekfinger, det är bara resultat som räknas.

Socialdemokraternas partiledare Sigmar Gabriel menade för sin del att Tysklands demokratiska mitt står inför en stor utmaning.

Fakta. Valresultat

Sachsen-Anhalt

Sittande regering: Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokraterna (SPD)

(inom parentes valet 2011)

 • CDU 29,7 (32,5)
 • SPD 10,2 (21,5)
 • De gröna 5,0 (7,1)
 • Vänstern 15,7 (23,7)
 • Alternativ för Tyskland 24 (-)
 • Liberala FDP 4,9 (3,8)

 

Rheinland-Pfalz

Sittande regering: Socialdemokraterna (SPD) och De gröna

 • CDU 31,8 (35,2)
 • SPD 35,4 (35,7)
 • De gröna 5,2 (15,4)
 • Vänstern 2,9 (3,0)
 • Alternativ för Tyskland 12,4 (-)
 • Liberala FDP 6,1 (4,2)

 

Baden-Württemberg

Sittande regering: De gröna och Socialdemokraterna (SPD)

 • CDU 27,1 (39)
 • SPD 12,7 (23,1)
 • De gröna 30,4 (24,2)
 • Vänstern 3,0 (2,8)
 • Alternativ för Tyskland 15 (-)
 • Liberala FDP 8,3 (5,3)
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.