Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bakslag-for-trump-i-striden-om-deklarationerna/

Världen

Bakslag för Trump i striden om deklarationerna

Foto: Carolyn Kaster/AP

En federal domstol i New York har beordrat president Donald Trump att lämna in sina åtta senaste deklarationer och företagsredovisningar. Distriktsåklagaren i New York hade begärt in uppgifterna för en brottsutredning där Trump misstänks ha betalat porrskådespelaren Stephanie Clifford för att hålla tyst om en påstådd affär.

Trumps advokater överklagade direkt utslaget.

I den långa striden om Trumps deklarationer – som han som enda president hittills vägrat att göra offentliga – förlorade presidenten på måndagen ett slag. 

En federal domare slog fast att han måste lämna in dem, skriver flera amerikanska medier. 

Trumps sida hade argumenterat att en sittande president inte kan utredas för brott på grund av immunitet, och att han därför inte kan krävas på deklarationerna. 

Domaren Victor Marrero ansåg att presidentens argument var ”frånstötande” och menar i den 75-sidiga domen att varken presidenter, deras familjer eller företag står över lagen, skriver New York Times.

Trumps advokater överklagade omgående utslaget, skriver CNBC. 

Domen kom drygt en månad efter att distriktsåklagaren i Manhattan stämt Trumps revisorfirma Mazars USA för att få in såväl presidentens privata deklarationer som hans bolags ekonomiska redovisningar. 

Distriktsåklagaren på Manhattan, Cyrus R. Vance Jr driver ett mål där han utreder om brott begåtts mot delstaten New Yorks lagar i samband med att Trump och hans företag betalade pengar till den förre advokaten och fixaren Michael Cohen, som i sin tur betalade porrskådespelaren Stephanie Clifford för att hon inför valet 2016 skulle hålla tyst om en påstådd affär som hon skulle ha haft med presidenten.

Trump har förnekat att han har haft någon affär med Stephanie Clifford.

Enligt New York Times hade Trumps advokater alltså försökt att stoppa utlämnandet av deklarationerna med argumentet att en sittande president har åtalsimmunitet, något som de medgav inte hade prövats i domstol. De hävdade också att det skulle orsaka presidenten irreparabel skada att offentliggöra deklarationerna. 

Huruvida en sittande president har åtalsimmunitet är en juridisk tvistefråga, där olika delar av statsapparaten intagit olika ståndpunkter. Justitiedepartementet stödde Trumps försök att blockera utlämnandet av handlingarna.