Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-24 18:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/balkan-vander-sig-mot-ryssland-nar-eu-stanger-dorren/

Världen

Balkan vänder sig mot Ryssland när EU stänger dörren

Serbiens president Aleksandar Vucic tog emot Vladimir Putin med pompa och ståt i Belgrad tidigare i år. Nu vänder han sig ännu en gång mot Ryssland. Foto: Eva Tedesjö

EU:s beslut att stänga dörren för Nordmakedonien och Albanien får länderna på Balkan att vända sig inåt – och österut. Serbien sluter nu ett avtal med Eurasiatiska unionen, Vladimir Putins postsovjetiska projekt, samtidigt som en rad Balkanländer skapar ett eget ”mini-EU”.

Det hängde på en person, Frankrikes president Emmanuel Macron. Men han sa ”non”.

Det franska vetot mot att släppa in Nordmakedonien och Albanien i förhandlingar om EU-medlemskap för en vecka sedan har fått hård kritik i hela Europa.

När EU håller upp medlemskapet som en morot får unionen inte plötsligt rycka undan den, resonerar många. Och de två Balkanländerna hade verkligen ansträngt sig för att göra EU till lags.

Nordmakedonien hade till och med gått med på att byta namn, från det tidigare Makedonien. När detta skedde i fjol avslutades ett 28-årigt gräl med Grekland, som lovade stödja grannlandets EU-inträde.

Läs mer: Därför kan två folk bråka om namnet på ett land i 28 år 

Det krävdes mod från båda sidor att genomföra namnbytet. För att vinna över skeptiska landsmän lockade premiärministern Zoran Zaev förstås med EU-medlemskapet som en belöning.

Men nu blev det ändå nej. Macron anser att EU har för mycket problem för att kunna baxa in två fattiga Balkanländer just nu.

I Nordmakedonien såg sig Zaev omedelbart tvungen att utlysa nyval, och nu menar vissa att namnbytet – som hyllats av hela EU, inte minst Frankrike – är hotat. Den nationalistiska oppositionen hotar att riva upp det om den vinner.

Många av Macrons kritiker har också varnat för att länderna på Balkan kommer att söka andra beskyddare när Europa vänder dem ryggen. Att halvön blir scen för en huggsexa mellan stormakter som Turkiet, Ryssland och Kina.

Och kanske är det detta som sker just nu.

I dagarna skriver Serbien, regionens största land, ett frihandelsavtal med Eurasiatiska unionen, ett Moskvacentrerat projekt som binder samman fem före detta sovjetrepubliker. Den serbiske presidenten Aleksandar Vucic kopplar ihop avtalet med EU:s nej till de två mindre Balkanländerna.

– Vi måste sköta oss själva. Det är det enda sättet. Allt annat vore oansvarigt, säger han till Financial Times.

Serbien, liksom även Montenegro, förhandlar sedan flera år om EU-inträde, men Vucic är mycket kritisk till att inte fler grannländer släpps in. Han menar att det nu står klart att medlemskapet inte har att göra med vilka reformer länderna genomför.

I ett parallellt spår skrev Serbien nyligen på ett avtal med just Nordmakedonien och Albanien, som skapar en sorts ”mini-EU”, med fri rörlighet för medborgare, varor och kapital mellan länderna. Även andra postjugoslaviska stater bjuds in till samarbetet.

Att spela ut stormakterna mot varandra har länge varit Vucics favoritgren. Han förhandlar om EU-inträde samtidigt som han odlar vänskapen med Putins Ryssland. Den senaste veckans händelser är en bra illustration av det dubbelspelet.

I måndags gav sig Serbien in i tävlingen om att locka till sig en stor Volkswagenfabrik som tidigare var tänkt att byggas i Turkiet. Bulgarien och Rumänien är också med i matchen, men Vucic är på offensiven:

– Vad de andra än erbjuder så erbjuder vi mer, sa han på en presskonferens.

På fredagen kom frihandelsavtalet med Eurasiatiska unionen. Ungefär samtidigt meddelade försvarsministeriet i Moskva att det skickar det avancerade luftvärnssystemet S-400 till Belgrad för gemensamma övningar.

Läs mer: Belgrad tog emot Putin som en frälsare 

Läs mer: EU: Storbritannien ut – Balkanländer in