Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ballongmuren lyser upp Berlin

Foto: Anders Hansson

Ballongmuren lyser. I dag på fredagseftermiddagen när skymningen lagt sig över den tyska huvudstaden tändes ballongerna på den 15 kilometer långa sträckan mellan Bornholmer Strasse och East Side Gallery. Jubileumsfesten har börjat.

Den så kallade ljusgränsen av ballonger invigdes av Berlins avgående borgmästare Klaus Wowereit. Han påminde om den oväntade glädjedagen för 25 år sedan då Berlinmuren föll.

– Vi är lyckliga över att ha fått uppleva den dagen och vi tackar medborgarrättskämparna som satte sina liv på spel för friheten, sade han.

Den lilla ceremonin vid Spree-stranden följdes av en man som själv flytt från Östberlin tio år före murens fall.

– Den kvällen hade jag snuva och feber. Jag hade följt vad som hände på tv och gick sedan och lade mig. Klockan två på natten väcktes jag av några vänner från Östberlin som kommit hem till oss med bil, berättar han.

De 8.000 ballongerna ska stå plats hela helgen och följa murens sträckning från Bornholmer Strasse i Prenzlauer Berg till East Side Gallery mellan Friedrichshain och Kreuzberg.

På söndag får varje ballong sällskap av en speciell fadder. Alla som ville har kunnat anmäla sig som ballongfaddrar och intresset har varit stort bland enskilda och olika föreningar.

På söndagskvällen ska sedan ballongerna stiga till skyn på en given signal, då har var och en av faddrarna skrivit ett personligt budskap som följer med ballongerna.

På söndag blir det också folkfest vid Brandenburger Tor med Michail Gorbatjov och Lech Walesa som hedersgäster _ två personer som har en stor del i att muren föll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.