Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bamse har nått amerikanska senaten

Rune Andréasson skapade Bamse, världens snällaste och starkaste björn.
Rune Andréasson skapade Bamse, världens snällaste och starkaste björn. Other: Rune Andréasson

Världens starkaste och snällaste björn, Bamse, har väckt uppståndelse i den amerikanska senaten. I en rapport om Rysslands hot mot demokratin nämns seriefiguren som ett exempel på hur propagandakampanjer motarbetas, skriver The Local.

Rapporten har tagits fram av medarbetare till den demokratiske senatorn Ben Cardin och handlar om den ryske presidenten Vladimir Putins försök att underminera demokrati och rättsäkerheten i Europa och USA.

Läs mer: Bamse lär barn om källkritik på internet 

I den 200 sidor långa rapporten lyfts också exempel på hur europeiska länder arbetar för att motverka falska nyheter, och det är här som den svenska björnen dyker upp. 

På sidan 111 lyfts Sveriges arbete med att öka medvetenheten om otillförlitliga nyheter och hur de kan motverkas. Bland annat nämns att svenska skolor börjat med undervisning i digital kompetens och hur man skiljer på tillförlitliga och opålitliga källor.

”Även björnen Bamse, en av Sveriges mest populära seriefigurer, har värvats för att hjälpa barn att lära sig mer om farorna med falska nyheter och behovet av att dubbelkontrollera informationskällor” står det i rapporten.

Det var i januari förra året som tidningen om världens starkaste björn lät journalisten Nina Kanin försöka ta reda på sanningen om huruvida ett rykte om ett monster i skogen var sant eller inte.

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag så måste man vara källkritisk och man behöver lära sig det här i en tidig ålder, sade ”Bamses” chefredaktör Charlotta Borelius då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.