Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 20:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bandara-far-inte-ga-till-skolan-nar-hon-har-mens/

Världen

Bandara får inte gå till skolan när hon har mens

Bild 1 av 5 15-åriga Bandara Khadka från Sirthauli i Nepal. På uppdrag av biståndsorganisationen Wateraid har hon och en grupp andra nepalesiska flickor gjort en fotodagbok för att beskriva de restriktioner och begränsningar som de upplever i vardagen under sin menstruation.
Foto: Wateraid
Bild 2 av 5 Bandara Khadka: " Jag tycker om att titta mig i spegeln. När jag har mens får jag inte göra det. Det anses vara ett dåligt omen".
Foto: Bandara Khadka
Bild 3 av 5 Bandara Khadka: "Mitt underbara hem. När jag fick min första mens var jag tvungen att bo borta i sju dagar."
Foto: Bandara Khadka
Bild 4 av 5 Bandara Khadka: "Min syster Banchana klipper naglarna. Det är en vidskepelse att vi inte tillåts göra det under mensen".
Foto: Bandara Khadka
Bild 5 av 5 Mamma säger att demoner ska angripa mig, men jag har förstått att det är vidskepelse. Nu har Jag hoppat över floden många gånger och till och med badat utan att någonting har hänt, skriver Bandara Khadka.
Foto: Bandara Khadka

Miljontals kvinnor får inte vidröra livsmedel, gå i skolan eller vistas utomhus när de har mens. Nästan nio av tio kvinnor i världen har inte tillgång till riktiga bindor eller tamponger.

När internationella mensdagen uppmärksammas på lördag görs det försök att bryta tabun som försvårar livet för många kvinnor.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in