Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bangkok-anvander-dronare-mot-luftfororeningarna-far-hard-kritik/

Världen

Bangkok använder drönare mot luftföroreningarna – får hård kritik

En flotta med vattentanksutrustade drönare har skickats upp över Bangkok för att försöka bekämpa luftföroreningarna med ett konstgjort regn. Insatsen har dock mötts av stor skepsis från både experter och thailändare på sociala medier. Foto: Jewel Samad / AFP

En flotta med drönare och flygplan har under torsdagen sprutat ut vatten över Bangkok, en insats som få tror ska kunna lösa de allvarliga luftföroreningarna i den thailändska huvudstaden. Nu ber Bangkoks guvernör om hjälp för att hantera situationen:

– Snälla, ge mig råd.

Fredrik Tano
Rätta artikel

De statliga skolorna i huvudstaden är fortsatt stängda och invånare avråds från utomhusaktiviteter på grund av de farliga nivåerna av luftförorening, som Greenpeace kallar de värsta i landets historia

Beslutet att använda drönare, mindre flygplan och lastbilar för att skapa ett konstgjort regn över Bangkok menar Greenpeace ”som bäst har en psykologisk effekt”, men inte gör något för luftkvaliteten.

Inte heller Bangkoks guvernör Asawin Kwanmuang hyser några större förhoppningar om drönarnas effekt, men menar att varje insats hjälper. Hade han inte använt dem hade folk istället kritiserat honom för att inte göra någonting, säger han vid en presskonferens under torsdagen.

– De som har kunskap om de här frågorna, ge inte era åsikter till andra, ge dem till mig. Det är jag som jobbar med det här – snälla, ge mig råd.

Han bjuder nu in forskare och experter inom den privata sektorn till ett möte för att diskutera idéer.

– Är jag allvetande? Nej, det är jag inte. Därför kommer jag hålla det här mötet, säger han vid presskonferensen enligt AP.

Föroreningarna uppges ha förvärrats av meteorologiska förhållanden som håller de farliga partiklarna närmare marken, men både Greenpeace och FN kräver ”handlingskraftiga insatser” för att få till en långsiktig förbättring av luftkvaliteten. 

FN:s regionala miljökoordinator Kakuko Nagatani-Yoshida menar att en kortsiktig lösning vore att stänga de fabriker som står för de värsta utsläppen.

– Men i slutändan måste fabrikerna börja använda renare teknologi och det öppna brännandet av avfall måste stoppas, säger hon enligt Channel News Asia.

Guvernör Asawin Kwanmuang har förklarat Bangkok en ”zon för föroreningskontroll”, vilket tillåter hårdare åtgärder i form av exempelvis stängning av vägar och begränsning av dieselavgaser och byggarbete.

Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha, som sedan tidigare har beordrat inspektion av fabrikers utsläpp, varnar dock för att allt för radikala lösningar, som att utfärda vissa förbud för fordon, kan vara svåraccepterade bland befolkningen.

Han nämner enligt AP vissa möjliga åtgärder som att exempelvis konvertera bränslet i stadens bussar till naturgas, men tillägger också:

– Är vi redo att använda vår budget för det till vilket pris som helst?