Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Barack Obama: Vi ska krossa IS

Foto: Drew Angerer/AFP

USA:s president Barack Obama säger att IS ska krossas.

”Vi ska förstöra den här barbariska terrororganisationen”, säger han i ett tal.

Obama säger vidare att det inte kommer att bli något vapenstillestånd med IS och att en nyckel för att det ska kunna bli fred i Syrien är att demontera gruppen.

När det gäller vapenvilan i landet blir de kommande dagarna kritiska, enligt Obama, som lägger ansvaret på Moskva och Damaskus, och säger att världens ögon nu är riktade mot Syrien.

Inför vapenvilan bombade på torsdagen ryskt stridsflyg rebellfästen i nordvästra Syrien medan regeringsstyrkor attackerade en förort till Damaskus.

– Ingen av oss har några illusioner. Vi är väl medvetna om risken för många fällor, och det finns flera anledningar till skepsis. Men historien skulle döma oss hårt om vi inte åtminstone försöker att få till ett slut på den här fruktansvärda konflikten med diplomati, sade han.

Enligt Obama har IS mött flera motgångar den senaste tiden. Terrororganisationen har tappat 40 procent av det område de en gång kontrollerade. De har också tvingats att skära ner på lönerna till sina styrkor, vilket påverkat moralen negativt.

Dessutom har strömmen av utländska stridande som ansluter sig minskat.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.