Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Barn hackade nalle för att bevisa att den ”kan användas som vapen”

Elvaårige Reuben Paul hackade sig in i en nalle.
Elvaårige Reuben Paul hackade sig in i en nalle. Foto: artpartner.de / Alamy

Elvaårige Reuben Paul använde under en it-säkerhetskonferens i Holland en dator för att hacka en nallebjörn och visa att leksaker kan användas för att skicka meddelanden till barn.

– Från terminator till nallebjörnar. Allt kan bli ett vapen, säger han.

Vid en it-säkerhetsmässa i Holland illusterade elvaårige Reuben Paul från Texas med hjälp av sin egen nallebjörn, inför ett stort antal säkerhetsexperter, hur ett intrång in i en leksak skulle kunna gå till. Det skriver The Guardian.

– Från terminatorleksaker till nallebjörnar. Allt kan bli ett vapen, sade elvaåringen under konferensen.

Nallebjörnen som Reuben Paul hade med sig kopplar upp sig via Bluetooth och trådlöst internet för att kunna både ta emot och skicka meddelanden. Men genom att koppla upp sig med sin dator lyckades elvaåringen få tillgång till ett antal personer i publikens Bluetoothtelefoner.

Därefter fick han nallebjörnen att spela in ett meddelande från en person i publiken, och fick också leksaken att tända lampor. Allt för att illustrera hur lätt det är att göra intrång i en ”smart” leksak.

– De flesta internetanslutna saker har Bluetoth, och jag visade helt enkelt hur jag kunde ansluta till det, och skicka kommandon som att spela in meddelanden och tända saker, berättade Rebuen Paul efter konferensen för AFP.

Att det är så lätt att ta sig in i leksakerna utifrån skulle kunna göra att personer kan använda dem för att ta del av privat information eller spionera på barn med hjälp av leksakerna.

– Det värsta är att en leksak skulle kunna säga ”möt mej på den här platsen så hämtar jag dig”, säger Reuben Paul till AFP.

Enligt elvaåringens pappa Mano Paul har han sedan han var sex år intresserat sig för teknik, men även han var chockad över hur lätt det är att göra intrång i barns leksaker genom internet och bluetooth.

– Det betyder att mina barn leker med tidsinställda bomber, som någon med ont uppsåt över tid kan exploatera, säger Mano Paul till AFP.

Under våren har myndigheter i flera länder varnat föräldrar för leksaker som kopplas upp genom Bluetooth, då dessa kan användas för utomstående personer för att kommunicera med barn. Den tyska myndigheten som övervakar telekommunikation uppmanade i april föräldrar att förstöra ”My friend Cayla”-dockor efter att forskare hade kommit fram till att de kunde hackas.

Även EU-kommissionen har utrett dockan, då den skulle kunna bryta mot EU:s regler för datasäkerhet.

– Jag är orolig över effekten en uppkopplad docka har på barns privatliv och säkerhet, säger EU-kommissionens ansvariga för rättsliga, frågor, konsumentfrågor och jämställdhet, Vera Jourova till BBC tidigare i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.