Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/barn-varlden-over-strejkade-for-klimatet/

Världen

Barn världen över strejkade för klimatet

Ella, Orla och Frank demonstrerade tillsammans med sina föräldrar i London. Foto: Mark Earthy

Under fredagen klimatstrejkade tusentals ungdomar världen över i Greta Thunbergs fotspår. På gatorna i över 2.000 städer krävde de att politikerna skulle ta ansvar.

DN:s korrespondenter och utsända rapporterade från manifestationerna.

Rätta artikel
Demonstranter i London. Foto: Mark Earthy

LONDON, Erik de la Reguera

”Save our Planet” och ”We want change now” skallade slagorden i London, samtidigt som ett hundratal andra demonstrationer ägde rum på andra platser i Storbritannien. 

– Vår rektor gav oss inte tillstånd att komma hit, så vi får nog frånvaro. Men det är det värt – och våra lärare stöder oss, säger 16-åriga Megan Inwood som åkt in till centrum från Londonförorten Greenwich, tillsammans med sin vän Aliya Adeel.

– Ja, vi vill att politikerna lyssnar på oss nu – tiden är på väg att ta slut, sa Aliya Adeel, som bar på ett hemmagjort plakat med texten ”Rädda planeten”.

En bit från Buckingham Palace stöter vi på några föräldrar som gått ut för att demonstrera med sina barn. Vännerna Corinna Faith, Sarah Bailey och Nick Bukley vandra fram tillsammans med sina barn Nathaniel, Ella, Orla, Frank och Jago.

– Det är barnen som tagit initiativet – så vi hängde med, säger Nick Buckley med ett skratt.

10-åriga Orla får ett allvarligt ansiktsuttryck när jag frågar varför hon demonstrerar.

– Jag känner väldigt starkt för detta med klimatförändringarna. Det är verkligen en kris, för Jorden blir varmare och isen smälter vid polerna. Det kommer att leda till översvämningar och en massa andra problem, säger hon.

Hennes vän Ella, även hon tio år, bryter in:

– Politikerna måste göra något. De borde förbjuda all plast och andra saker som skadar miljön.

Demonstrationer i Berlin. Foto: Omer Messinger/AFP

BERLIN, Lina Lund

I Tyskland hölls demonstrationer i ett hundratal städer runt om i landet. I Berlin demonstrerade omkring 20.000 ungdomar enligt polisens uppskattningar och i München omkring 8.000. 

Även föräldrar och klimatforskare begav sig ut på gatorna för att skapa uppmärksamhet kring klimatfrågan. Huvudpersonen under demonstrationerna var Greta Thunberg som får stor uppmärksamhet i Tyskland. Dagstidningen Die Welt ägnade fredagens förstasida åt den klimatstrejkande svenskan med rubriken ”Great, Greater, Greta”.

Tidigare har såväl förbundskansler Angela Merkel som president Frank-Walter Steinmeier gett de protesterande ungdomarna sitt stöd. I veckan kom också support från 20.000 klimatforskare från Tyskland, Österrike och Schweiz som skrivit under ett upprop till stöd för klimatdemonstrationerna.

Bild 1 av 4 Jakob Rask.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 2 av 4 ”Det känns viktigt att göra något för klimatet. Vad ska vi barn med en utbildning till om vi inte har någon framtid?”, säger Gustav Peter Nielsen.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 3 av 4 ”Jag vill vara med och rädda vår jord, utan den har vi ingen framtid”, säger Gwendolyn Pipaluk, 10 år.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 4 av 4 ”Jag är här för att visa våra politiker att vi är många som tycker att klimatet är viktigt. De måste agera nu”, säger Siri Damshelt.
Foto: Daniel Nilsson

KÖPENHAMN, Hanna Grosshög

I Danmark uteblev tusentals elever runtom i hela landet från fredagens skolundervisning för att delta i lokala klimatdemonstrationer - totalt 32 stycken.

På Slodspladsen framför det danska parlamentet i Köpenhamn var det vid klockan elva på förmiddagen så mycket folk att man knappt kunde se en halv meter framför sig. Sida vid sida med skolklasser och horder av unga demonstranter fanns även far- och morföräldrar som följt med för att stötta sina barnbarn. 

Varför är du här idag? 

– Jag vill stötta upp alla unga som har tagit det här initiativet. Jag är själv pappa och vill kämpa för att mina barn ska ha en framtid, säger den 30-årige folkhögskoleläraren Jakob Rask.

Melinda Scott med barnen Liam, Rylan, Blaine och Arinya. På plakatet till höger står ”Små ansikten, kraftfulla hjärtan. Vi står tillsammans. Den långa sommaren är här. Hör oss! Älska jorden.” Foto: Tina Zenou

MELBOURNE, Tina Zenou

I städer över hela Australien stängde strejkerna ned gator och torg. Tidigare skolstrejker kritiserades av premiärminister Scott Morrison som uttryckte att eleverna ”hör hemma i skolan”. Det var det inte många som brydde sig om den här fredagen när närmare 30.000 samlades i närheten av parlamentsbyggnaden i Melbourne.

– Det är mycket viktigare för mig att vara här än i klassrummet. Politikerna måste lyssna, sa Margot de Gier, 17 år, från Brunswick secondary school i Melbourne.

Melinda Scott tvekade inte att ta sina fyra barn ur skolan.

– Inte en sekund! Barnen lär sig mycket mer av att vara här och se hur de kan utnyttja sina röster för att skapa förändring, sa hon.

Familjen tillhör ursprungsbefolkningen. Miljön och planeten har en särskild betydelse för dem, anser hon.

– Vi har en helig koppling till jorden. Vi har mycket vi skulle kunna lära andra om att skydda vår miljö. De måste bara lyssna, sa Melinda Scott.

Läs mer: Se bilderna från världens klimatstrejker

Greta Thunberg: ”Det blir ett improviserat tal”