Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-25 16:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/barnen-fast-i-lagret-i-syrien/

De sju syskonen Skråmos mamma Amanda Gonzales dödades i januari. Deras pappa Michael Skråmo avled i februari, under krigets sista veckor, efter en skottskada. Barnen har levt i en svensk bubbla under krigsåren i Syrien och talar med tydlig göteborgsk dialekt.
De sju syskonen Skråmos mamma Amanda Gonzales dödades i januari. Deras pappa Michael Skråmo avled i februari, under krigets sista veckor, efter en skottskada. Barnen har levt i en svensk bubbla under krigsåren i Syrien och talar med tydlig göteborgsk dialekt. Foto: Lotta Härdelin
VÄRLDEN

Svenska barnen utmärglade i lägret med IS-fångar

Den utmärglade pojken är en av femton svenska ettåringar som är fast i norra Syrien. Totalt lever 64 svenska barn instängda i läger under svåra förhållanden. Flera barn har dött.

Barnens svenska föräldrar reste till Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS. Nu är de flesta pappor döda. 25 mammor finns kvar, och lever i kurdkontrollerade läger tillsammans med barnen.

DN träffar de sju syskonen Skråmo i ett läger fullt av IS-fångar och deras barn. Barnen är föräldralösa och talar göteborgska. De ber om att få åka med DN:s team till Sverige.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 Det yngsta barnet Skråmo är tillbaka i lägret al-Hoi.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 13 Patricio Galvèz, morfar till Michael Skråmos och Amanda Gonzales barn, som nu är föräldralösa. Han är i Syrien för att träffa sina barnbarn.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 13 ”Den här resan är helt sjuk. Jag pallar inte riktigt”, säger barnens morfar Patricio Galvèz.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 13 Barnens pappa Michael Skråmo har i propagandafilmer försökt rekrytera svenska muslimer till IS ”kalifat”. Han dödades i februari.
Foto: Youtube
Bild 5 av 13 När DN:s team ska ge sig av från det stängda lägret al-Hol försöker den åttaårige äldste pojken i syskonskaran klättra in i bilen. ”Åka”, säger han, om och om igen. Pojken pratar om sin farmor, som han minns från Sverige. Det är över fyra år sedan de sågs.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 13 Nästan alla kvinnor som bor i al-Hol-lägret bär svarta täckande klädnader samt niqab, slöjan som täcker hela ansiktet utom ögonen. Den uniform som gällde under IS styre är hård norm även här. Kvinnor som tar av sig slöjan riskerar att utsättas för våld av de andra.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 13 ”Jag gör inte det här enbart för mina sju barnbarn, utan för att det finns en massa andra barn som måste få komma hem”, säger Patricio Galvèz.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 13 ”Om vi behåller dem här år efter år i läger, utan möjlighet till avradikalisering, så finns det en stor risk att de kommer att åka tillbaka till Sverige och begå terrorattentat”, säger Rojavakurdernas ”utrikesminister” Abdulkarim Omar till DN:s Niklas Orrenius.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 13 ”Vi har gjort vår del i kampen mot terrorismen. Vi har offrat mycket”, säger Abdulkarim Omar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 13 På en grässlänt utanför lägret begravs de barn som dör i al-Hol.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 13 Märstabon Nemam Ghafouri driver organisationen Joint Help for Kurdistan som hjälper yazidier som fallit offer för IS. ”De vuxna borde vara i fängelse. Men barnen har ingenting med de vuxnas brott att göra”, säger hon om barnen till IS-terroristerna.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 13 Den åttaårige Skråmopojken vill in i bilen med DN:s utsända, tillbaka till Sverige. DN:s reporter Niklas Orrenius tvingas förklara att det inte är möjligt att ta med honom eller hans syskon.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 13 Pojken blir helt förtvivlad när han inser att han inte får följa med i DN:s bil. Han vill hem till Göteborg. ”Jag vill gå in i bilen”, säger han.
Foto: Lotta Härdelin