Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Båtflyktingar kan ha trampats ihjäl

Foto: Athena Pi/REX Shutterstock

Vid 23 insatser under ett drygt dygn har minst 4.200 båtflyktingar räddats i Medelhavet. Räddningsaktionen i Medelhavet växer och förutom den italienska marinen deltar i helgen fartyg från flera andra EU-länder.

Enligt den italienska marinen har 17 döda flyktingar hittats. Det rör sig inte om någon förlisning utan de döda har hittats ombord på en gummibåt utanför Libyens kust. Från samma båt räddade den italienska marinens fartyg ”Fenice” över 200 båtflyktingar.

– Det är ännu oklart hur många som räddats. För närvarande har vi åtta stora fartyg som samlat upp räddade flyktingar från mindre båtar. De är nu på väg in i hamnar på Sicilien och i Kalabrien. Enligt senaste uppdatering rör det sig om 4.200 flyktingar, sade Röda korsets ansvariga på Sicilien, Giovanna di Benedetto, till DN på lördagseftermiddagen.

Röda korset bekräftar de 17 dödsoffren. Flyktingarna kan ha dött av utmattning eller helt enkelt trampats ihjäl då de försökt få plats ombord på den överfulla gummibåten, skriver Italiens nyhetsbyrå ANSA och refererar till att en liknande tragisk episod skedde i början av maj.

Räddningsaktionen på Medelhavet växer nu och blir allt mer internationell. Under fredagens och lördagens insatser deltog utöver den italienska marinen och landets kustbevakning även fartyg från Tyskland, Storbritannien, Irland och Belgien. De ingår i Frontex insatsstyrka Triton på Medelhavet.

Samtidigt meddelar EU:s gränsenhet Frontex att Triton nu kommer att öppna en permanent bas i Catania för att på plats på Sicilien bättre koordinera ankomsten av flyktingar och hur de skall distribueras.

– Tyvärr har det krävts alltför många döda på Medelhavet för att Europas kollektiva samvete skulle vakna, säger Italiens president Sergio Mattarella som själv kommer från Sicilien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.