Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Bättre att dö på grund av kriget än att svältas till döds i Turkiet”

Ghassan Dalaty beskriver en tillvaro i Turkiet där syriska flyktingar blir utnyttjade som billig arbetskraft och utsatta för våld.
Ghassan Dalaty beskriver en tillvaro i Turkiet där syriska flyktingar blir utnyttjade som billig arbetskraft och utsatta för våld. Foto: Privat

Syriska flyktingar återvänder i tusental till sitt hemland från grannlandet Turkiet. Men det beror mer på deras svåra situation i Turkiet än på att det blivit lugnare i Syrien.

Det var i samband med firandet av eid al-fitr, den muslimska högtiden som avslutar fastemånaden ramadan, som syriska flyktingar registrerade i Turkiet gavs möjlighet att tillfälligt återvända till Syrien, för att fira med sina anhöriga. Därefter kan de utan hinder resa tillbaka till Turkiet.

Erbjudandet från de turkiska myndigheterna gäller mellan den 25 juni och 14 juli. Tusentals flyktingar har tagit chansen. Vissa av dem har bestämt sig för att stanna kvar i Syrien, trots det osäkra läget.

Turkiet har tagit emot omkring tre miljoner syriska flyktingar sedan kriget bröt ut 2011. Ungefär 10 procent av dem bor i läger som den turkiska staten driver. Hittills i år har drygt 30 000 syriska flyktingar återvänt till sina hem från grannländerna – främst Turkiet – enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Ghassan Dalaty, 25, har levt som flykting i Turkiet i tre år. Häromveckan återvände han till Kfar Naha, ett samhälle väster om storstaden Aleppo. Han kommer att stanna där, säger han till DN via Skype. Han beskriver en tillvaro i Turkiet där syriska flyktingar blir utnyttjade som billig arbetskraft och utsatta för våld och annan fientlighet.

– Jag arbetade som snickare i Istanbul. Det var tio timmars arbetsdag, vi hade högst tjugo minuters matrast. Vi fick inte ha mobiltelefoner, vi var aldrig lediga, inte ens på helger, vi fick inte sätta oss ned ens en minut för att ta en paus, säger Ghassan och fortsätter:

– En dag blev min mamma akut sjuk och jag behövde hjälpa henne. Men jag fick inte lämna jobbet utan fick vänta till arbetsdagens slut.

Ghassan Dalary har också råkat ut för misshandel för att han är syrier.

– En gång blev jag misshandlad av fyra turkar på gatan. De retade sig på att jag inte svarade dem på turkiska när de tilltalade mig.

Ghassan Dalaty väntar sig inte något lätt liv i Syrien. För unga män finns risken att tvångsinkallas i den syriska armén, eller om de bor i rebellkontrollerade områden, tvingas strida för jihadistgrupper.

Men Kfar Naha, som ligger i regimmotståndarnas område, är i alla fall relativt lugnt just nu, konstaterar Ghassan Dalaty.

– Vi har ett normalt liv och jag är glad över att vara i ett säkert område, utan bombningar. Säkerhet är precis vad vi syrier behöver, säger han.

Fyrabarnsmamman Rawan Em Mahmoud har nyligen återvänt till sitt hem i Idlib, grannprovins till Aleppo. Där är det stundtals oroligt och det är också svårt att få jobb. Men inte heller Rawan tänker åka tillbaka till Turkiet:

– Att dö i Syrien på grund av kriget är bättre än att svältas till döds i Turkiet, säger hon till DN.

Läs mer: Kriget i Syrien

Bakgrund. Syriska flyktingar

Ungefär halva Syriens befolkning är på flykt inne i eller utanför landet. FN uppskattar att av de cirka 6,3 miljoner internflyktingarna har 440 000 återvänt till sina hem under årets första halvår, främst till Aleppo, Hama, Homs och Damaskus.

Omkring fem miljoner syrier har flytt utomlands. Av dem har cirka 260 000 återvänt hem sedan 2015. I år har drygt 30 000 vänt åter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.