Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Baumgartner avbröt försöket

Felix Baumgartner i träningstagen i mars i år inför sitt planerade hopp från 3,5 mils höjd ovanför jorden.
Felix Baumgartner i träningstagen i mars i år inför sitt planerade hopp från 3,5 mils höjd ovanför jorden. Foto: Jörg Mitter / AP
När nedräkningen var avslutad, framåt 19.40-tiden på tisdagen, svensk tid, visade det sig att kastvindar gjorde stigning med den ballong som bär Felix Baumgartners kapsel till en riskfylld manöver. Kort senare tvingades projektledningen avblåsa starten.

Det blev alltså inget rekordförsök för den äventyrlige östterikaren den här dagen. Utsikterna för att på onsdagen kunna göra ett nytt försök är mindre goda, enligt ingenjörerna. Nedan berättar vi om bakgrunden till tisdagens försök att genomföra projekt Red Bull Stratos:


DEN ÄVENTYRLIGE fallskärmshopparen ska äntligen uppfylla sin dröm. På tisdagen är det planerat att Felix Baumgartner ska hoppa från stratosfären ovanför USA-delstaten New Mexico.

Från 3,5 mils höjd kommer den 43-årige österrikaren att häva sig ur sin kapsel och fritt falla mot jorden, efter kort tid i en hastighet överstigande ljudets. Landning ska ske intill Roswell, en liten stad i New Mexico.

Ett över 50 år gammalt rekord ska ryka, är det tänkt.

Drygt 31 kilometer ovanför marken befann sig Joseph Kittinger när han 1960 genomförde historiens hittills högsta fall. Felix Baumgartner tänker ta sig ytterligare en dryg halvmil upp i stratosfären. Hela projektet går att följa direkt och på andra sätt via huvudsponsorn Red Bulls specialsajt.

Hoppet är noggrant planerat – och det behövs. För att kunna genomföra det bär Felix Baumgartner en heltäckande dräkt som innesluter honom i ett normalt lufttryck och förser honom med syrgas.

Hastigheten spås gå över ljudvallen när han har ungefär tre mil kvar till jorden och häftiga krafter kan i värsta fall bryta nacken av honom.

Tidigare i år gjorde Baumgartner ett testhopp från ett läge 22 kilometer upp i den molnfria luften över New Mexico. Under 3 minuter och 43 sekunder föll han fritt innan han utlöste fallskärmen.

Då hade österrikaren nått en uppskattad topphastighet av 586 kilometer i timmen. Den sammanlagda tiden för hoppet ut från kapseln och till dess han nådde marken var 8 minuter och 8 sekunder.

Vädret försenade försöken att lyfta

På grund av väderproblem sköts den planerade uppskjutningen på tisdagen upp gång på gång.

Senaste budet från organisatörerna var att uppskjutning skulle ske klockan 11.30 lokal tid i Roswell, New Mexico (MDT, Mountain daylight time), klockan 19.30 svensk tid. ”Red Bull Stratos mission resumes”, hette det på hemsidan. Vilket antydde att ambitionen var att genomföra lyftet med Felix Baumgartner i kapseln.

Att döma av videobilder från uppskjutningsplatsen var vädret klart, endast någon tunn molnstrimma syntes på en i övrigt vackert blå himmel. Men kraftiga kastvindar satte till slut stopp för försöket. Ett nytt försök ska göras på onsdagen, enligt vad som sades i samband med avbrottet.

Klicka här för att se vad klockan är just nu i Roswell, staden i New Mexico som är bas för Baumgartners projektet.

DN.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.