Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bayersk-toppolitiker-skyller-halle-dadet-pa-afd/

Världen

Bayersk toppolitiker skyller Halle-dådet på AfD

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann. Foto: Sven Hoppe/AP

Tyska förbundslandet Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann anser att högerradikala Alternativ för Tyskland (AfD) är medskyldigt till onsdagens antisemitiska dåd i Halle. ”Mentala anstiftare”, kallar han dem och pekar särskilt ut kontroversiella Björn Höcke.

– Dels har vi dessa fruktansvärda våldsverkare som vi måste göra vårt bästa för att skydda oss från eller stoppa i tid. De andra är de ”mentala anstiftarna” och där finns tyvärr några AfD-företrädare som uppmärksammats allt mer de senaste åren, säger Herrmann till radiokanalen Bayern 2.

Den regionala inrikesministern fortsätter med att nämna Höcke som framträdande AfD-politiker att sprida antisemitiska budskap. Partiets 47-åriga gruppledare i förbundslandet Thüringen har många gånger kritiserats för rasistiska uttalanden och fick global uppmärksamhet efter att ha kallat Berlins Förintelsemonument för ”ett skammens monument”.

Läs mer: Avbröt intervju efter jämförelse med Hitler 

Den 27-åriga mannen som på onsdagen misstänks ha mördat två personer i Halle har antisemitiska och högerextrema övertygelser, enligt förundersökningsledningen. Under 35 minuter direktsände han på nätet sin attack först mot en synagoga och sedan en kebabrestaurang, och både då och i ett ”manifest” återkommer hatiska budskap om judar, kvinnor och ”anti-vita”.

– Attacker mot judar i Tyskland är vidriga och de måste stämmas i bäcken. Tyvärr var det förutsebart att det skulle bli en sådan eskalering nu i Halle, säger AfD Berlins ordförande Georg Pazderski i ett pressmeddelande där man efterlyser hårda straff för antisemitism också från andra håll än höger. 

Läs mer: Detta vet vi om attacken i Halle 

Uttalandet ekar sannolikt tomt för AfD-kritiker. När tyska presidenten Frank-Walter Steinmeier talade i Halle på torsdagen kopplade han dådet till sommarens mord på CDU-politikern Walter Lübcke som AfP hetsat mot i flera år för hans stöd till en generösare migrationspolitik.

– De som nu visar minsta glimt av förståelse för högerextremism och rashat, de som främjar andras hat, underblåser politiskt motiverat våld mot oliktänkande, oliktroende eller företrädare för demokratiska institutioner – jag tänker på fallet Walter Lübcke – de som rättfärdigar sådant gör sig medskyldig, sade Steinmeier.