Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Begäran om att ställa Brasiliens president inför riksrätt

President Michel Temer.
President Michel Temer. Foto: AFP

Bogotá. Brasiliens advokatsamfund har lämnat in en begäran om att ställa president Michel Temer inför riksrätt. Det innebär att han kan avsättas på samma sätt som han tvingade sin företrädare Dilma Rousseff att lämna makten på för ett år sedan.

Efter att Högsta domstolen riggat hemliga avlyssningar som visar att Michel Temer tagit emot mutor på över tjugo miljoner kronor sedan 2010 är hans dagar vid makten räknade. Avlyssningarna visar att han även försökt köpa den före detta talmannens tystnad för att undkomma landets största korruptionsutredning. 

Avslöjandet har rört upp känslorna i det redan infekterade politiska klimatet och startat de mest våldsamma protesterna i Brasilien på flera år. I onsdags invaderade anhängare av Dilma Rousseffs arbetarparti regeringskvarteren i den kulturminnesmärkta huvudstaden Brasília och satte eld på flera departement. Demonstranterna krävde att Michel Temer omgående avgår och att Dilma Rousseff återinstalleras som Brasiliens president.

Vad som förvärrar krisen är att Michel Temer tecknade ett dekret och kallade in militären för att slå ned demonstrationerna. Det är första gången som militär kallas in sedan de stora protesterna under Confederations Cup 2013 och åtgärden kritiseras extra hårt eftersom Michel Temer tidigare var en anhängare av militärdiktaturen som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985. Kritiken har varit så kraftig att redan dagen efter ångrade han sig och tog bort militären från gatorna.

Under protesterna i Brasília sköt polisen skarpt mot demonstranterna och träffade en av demonstranterna som nu vårdas på sjukhus för allvarliga skottskador. 49 andra skadades vid tårgasattackerna och av slag av batonger. Den amerikanska tidskriften Times inkluderar nu Michel Temer på sin lista över världens fem mest impopulära statsledare. Med på listan finns också Venezuelas president Nicolás Maduro. Själv låtsas Michel Temer som om ingenting har hänt och höll ett TV-tal under torsdagen där han försäkrade att han kommer att sitta kvar.

– Arbetet fortsätter och kommer att försätta eftersom det är enda vägen för vår regering att få fart på landet igen, sa Michel Temer.

Hans största problem, förutom att han riskerar att ställas inför riksrätt, är att flera av hans största allianspartier redan lämnat regeringen. Det blir därmed allt svårare för honom att styra världens femte största land.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.