Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Behållare med radioaktivt material stulen

Myndigheterna i Mexiko oroas över ännu en stöld av radioaktivt material i landet. Materialet låg i en bil när det försvann.

Det är en behållare med den radioaktiva isotopen Iridium-192 som har stulits från mindre lastbil när den stod parkerad i samhället San Juan del Rio i lördags morse, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Iridium-192 är farligt för människor och om materialet skulle plockas ut ur sin skyddsbehållare kan det ge en människa en dödlig dos inom några timmar.

En liknande stöld ägde rum i Irak i slutet av förra året, också den gången rörde det sig om Iridium-192. Väskan med materialet hittades för några dagar sedan kastad vid en bensinmack.

Stölden i Mexiko är den tredje på några år. I december 2013 och april 2015 försvann radioaktivt material under liknande omständigheter.

Den amerikanska kärnregleringskommissionen har vid flera tillfällen varnat för att stölder av sådant material kan resultera i att en terrororganisation bygger en ”smutsig bomb”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.