Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Belägrade städer får hjälp från FN

Madaya.
Madaya. Foto: SOS Arkiv/TT

På tisdagen godkände såväl rebeller som regimen i Damaskus att FN får ta sig in till flera belägrade städer där människor dör av brist på mat, vatten och läkemedel. Beskedet kom i samband med förhandlingarna om fred i Syrien som pågår i Schweiz.

Oklarheterna kring förhandlingarna i Genève är fortfarande stora och den syriska regimens chefsförhandlare Bashar al-Jaafari säger till flera nyhetsbyråer att han inte vet vilka som utgör oppositionens förhandlingsdelegation.

al-Jaafari konstaterade också, enligt den syriska regimkontrollerade nyhetsbyrån Sana, att det ännu så länge enbart rör sig om indirekta samtal som förs genom de Mistura.

Den syriska oppositionen ställde på tisdagen in ett möte med FN-medlaren Staffan de Mistura i samband med förhandlingarna om fred i Syrien som pågår i Schweiz.

FN-medlaren de Mistura kommer under onsdagen att åter möta flera av delegationerna och att han hoppas på konkreta resultat. Han konstaterade också att regeringen i Damaskus gett FN tillstånd att transportera förnödenheter till den belägrade staden Madaya och att rebellerna tillåtit liknande transporter till Kafraja och Fua.

I helgen kom rapporter från Läkare utan gränser om det svåra läget i Madaya, som har 40.000 invånare och ligger sydväst om huvudstaden Damaskus, och att ytterligare människor håller på att dö på grund av brist på mat, vatten och läkemedel.

Sedan tidigare har minst 46 personer dött till följd av umbärandena.

Under tisdagen gjorde också Ryssland klart att man är berett att samordna sina insatser med USA för att uppnås ett eldupphör i Syrien, skriver Reuters.

Den ryske förhandlaren och biträdande utrikesministern Gennadij Gatilov sa att förhandlingarna kan komma att pågå så länge som ett halvår och att det kommer att bli svårt att nå en uppgörelse om inte kurderna får delta.

USA:s förhandlare sa till schweizisk teve att även om det finns risk för att förhandlingarna inte ger något resultat så måste allt göras för att de inte slutar i ett misslyckande.

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond fortsatte under dagen sin hårda linje mot Rysslands president Vladimir Putin och upprepade anklagelserna från måndagen att han har svårt att se hur länge Ryssland kan utge sig för att vara för fred i Syrien samtidigt som bombningarna av oppositionen fortsätter, skriver Reuters.

Hammond menade att Ryssland kan vara på väg att skapa en ministat inne i Syrien för att ge president Bashar al-Assad en plats att ta vägen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.