Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/belgaren-michel-ska-skapa-enighet-mellan-eu-landerna/

Världen

Belgaren Michel ska skapa enighet mellan EU-länderna

Bild 1 av 3 Charles Michel tar över efter Donald Tusk som ordförande för Europeiska rådet.
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP
Bild 2 av 3
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP
Bild 3 av 3
Foto: Kenzo Tribouillard/AFPKENZO TRIBOUILLARD

BRYSSEL. En 43-årig belgare, van att leda spretiga koalitionsregeringar, blir den som ska försöka få EU-länderna att ena sig i politiskt känsliga frågor. 

Den första december tar Charles Michel över som ordförande för Europeiska rådet efter polacken Donald Tusk.

Migration, klimat, nya medlemsländer. En rad frågor som stått på EU:s stats- och regeringschefers dagordning senaste åren har stupat på att länderna inte har kunnat ena sig. Nu blir det Charles Michels uppdrag de närmaste två och ett halvt åren att skapa samförstånd. Hans huvuduppgift är att förbereda EU:s toppmöten.

– Min första prioritet är att bygga förtroende. Det är ett grundläggande villkor för att ta beslut tillsammans och för att garantera enighet, säger Charles Michel i en intervju med belgiska Le Soir.

Han har redan träffat flera av medlemsstaternas ledare på tu man hand. Enligt Michel finns det öppningar.

– Man känner en drivkraft, säger han.

https://twitter.com/eucopresident/status/1200703535232536579

Charles Michel är van att kompromissa och att hitta vägar framåt från sin tid som liberal premiärminister för det splittrade Belgien. Under fyra år, 2014–2018, styrde han en regering med fyra borgerliga partier från Flandern och Vallonien. När den sprack för ett år sedan fortsatte Michel leda en minoritetsregering.

Charles Michels första stora prövning blir EU-toppmötet den 12-13 december. EU:s stats- och regeringschefer ska då bland annat diskutera skärpta klimatmål för unionen. Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen kommer kort dessförinnan att presentera sin plan för det som heter en europeisk grön giv.

Den 12 december är det även val i Storbritannien. På natten under toppmötet blir det klart om konservativa Tories får egen majoritet, vilket antas medföra att britterna lämnar EU den 31 januari nästa år.

Blir valresultatet ett annat kan Charles Michel räkna med att brexit fortsätter att prägla EU:s arbete åtskilliga månader, kanske år, till.

Charles Michel är tredje personen som innehar posten som ordförande för Europeiska rådet, men redan den andra belgaren. Före Tusk var Herman Van Rompuy ordförande.

Belgien hade parlamentsval i maj i år, men har ännu inte någon regering på plats. Michel lämnade formellt posten som premiärminister den 27 oktober. Till förordnad regeringschef är liberala Sophie Wilmès, första kvinnan att leda en belgisk regering. Men hon har deklarerat att hon bara sitter till dess att en ordinarie är på plats.

Den som senast fått kungens uppdrag att sondera en regeringsbildning är socialisten Paul Magnette, tidigare ministerpresident i Vallonien. Hans nuvarande tidsfrist att presentera ett regeringsunderlag är den 9 december.

Läs mer: Här är EU:s nya toppgarnityr