Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Belgien har haft dålig koll”

Peter Eriksson.
Peter Eriksson. Foto: Jonas Eriksson

I Bryssel finns på tisdagen flera svenska politiker och fackföreträdare på plats. Miljöpartiets EU-parlamentariker Peter Eriksson är kritisk till hur Belgien har hanterat terrorhotet innan explosionerna i den belgiska huvudstaden ägde rum. ”Belgien har haft dålig koll”, säger han.

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Marita Ulvskog skulle precis ta emot en svensk fackdelegation i EU-parlamentet i Bryssel när nyheten om explosionerna kom.

– Jag står här och väntar på att de svenska företrädarna, som ska delta i Europafackets styrelsemöte, ska komma. Då får jag ett meddelande att det har smällt i Bryssels flygplats, säger Ulvskog när DN ringer upp, bara minuter efter att telegrammen om flygplatsexplosionerna kablats ut.

– Det känns ju väldigt obehagligt, konstaterar hon.

Ulvskog sitter i ett frukostmöte med de svenska fackrepresentanterna, där ibland TCO:s ordförande Eva Nordmark. De befinner sig i parlamentsbyggnaden i Bryssel, inte långt ifrån den tunnelbanestation där en tredje explosion äger rum. När DN ringer har hon fortfarande inte märkt någon skillnad gällande säkerhet i parlamentet.

– Den är hög sedan ett antal månader tillbaka, jag vet inte om detta innebär att säkerheten blir ännu högre, säger hon.

Enligt Jennie Zetterström, tf presschef på Unionen, är samtliga i den svenska fackdelegationen på plats i Bryssel oskadda. Bortsett från TCO:s ordförande Eva Nordmark befinner sig bland annat Peter Hellberg, förste vice ordförande i Unionen samt Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO, i huvudstaden.

Peter Eriksson, Miljöpartiets EU-parlamentariker, kom för egen del hem från Bryssel till Sverige i går måndag. Han säger att han inte är överraskad över vad som skett under förmiddagen.

– Det har sedan händelserna i Paris varit en jakt på potentiella terrorister i Bryssel. Många av de här som har varit aktiva i Parisattentaten verkar ha haft en koppling till Belgien. Det har varit fullt med militärer och automatvapen på gatorna.

– Människor i Sverige upplever jag inte har tagit till sig att det här är en förändring som har skett. Det är inte bara flyktingströmmarna från kriget i Syrien som vi får, utan även mer direkta kopplingar.

Hur tycker du att säkerheten i Bryssel har varit?

– Det är svårt att avgöra men uppenbart har man försökt göra stora insatser. Men problemet med Belgien är att de har haft dålig koll på vilka människor som finns i landet. Det har funnits stora brister i polisorganisationen i Bryssel, det är 29 olika kommuner och de samarbetar inte så väldigt bra, säger Peter Eriksson.

– Men nu har man väl försökt göra en del för att skärpa upp det där, bland annat i samarbete med svenska polisen. Så det kan vara bättre nu, fortsätter han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.